BBC mohla zastavit řádění pedofilů, ale neudělala nic, tvrdí britská soudkyně

Moderátoři britské stanice BBC Jimmy Savile a Stuart Hall byli sériovými sexuálními predátory. Podle soudkyně Janet Smithové, která zveřejnila svou závěrečnou zprávu o případech zneužívání v BBC, byl Savile nebezpečný jak mladým dívkám, tak i chlapcům. Soudkyně prý identifikovala přes sedmdesát jeho obětí, nejmladší bylo osm let. Manažeři společnosti o chování svých hvězd věděli, nikdy proti nim ale nezakročili.

Šetření bývalé soudkyně britského nejvyššího soudu Janet Smithové začalo v roce 2012. Smithová měla poodhalit stav korporátní kultury a procesů v BBC v dobách, kdy zde Savile a Hall pracovali, tedy od roku 1964 do roku 2007.

Soudkyně Smithová představila svou zprávu
Zdroj: Reuters/Adrian Dennis

Tisícistránková zpráva konstatuje, že Savile i Hall „zneužívali svou slávu a pozici celebrit BBC k zneužívání zranitelných jedinců a za své obludné chování musí být odsouzeni“.

Bývalý moderátor Hall měl sexuálně obtěžovat 21 mladistvých, o čemž vedení BBC v Manchesteru v té době vědělo, ale nijak nereagovalo.

„Dělali, že nevidí to, na co si měli pořádně posvítit. Neochránili ty, kteří jim věřili,“ uvedla v reakci na vyšetřovací zprávu předsedkyně BBC Trust Fiona Fairheadová.

Generální ředitel BBC Tony Hall uznal, že „organizace oběti zklamala, právě když je měla ochránit. Tato otřesná epizoda nám ukázala, že sláva je velmi silná forma moci. A jako kterákoliv jiná forma moci musí být hnána k odpovědnosti… a to nebyla.“

Podle soudkyně Smithové BBC minimálně pětkrát nevyužila šanci zastavit tyto dva „sériové sexuální predátory“.

Studio ČT24: V Británii zveřejnili zprávu o zneužívání na půdě BBC (zdroj: ČT24)

Smithová vyslechla 117 současných či někdejších pracovníků BBC, kteří o zneužívání minimálně tušili. „Zprávy a podezření o Savilových a Hallových činech kolovaly mezi nižším managementem, zatímco se všichni bytostně báli to říct vyššímu managementu,“ komentuje závěr britské soudkyně spolupracovník ČT24 Jan Jůn.

Soudkyně mimo jiné došla k závěru, že každé oddělení BBC pracovalo samostatně. Lidé se mezi sebou nebavili a pracovali v ovzduší tvrdé konkurence a nepřátelství. Proto také oběma mužům jejich chování procházelo.

Hlavní závěry vyšetřovací zprávy:

  • V souvislosti se svým působením na BBC měl Savile zneužít 72 mladých dívek či chlapců;
  • v osmi případech došlo ke znásilnění, v jednom případě k pokusu o znásilnění;
  • k většině útoků došlo v roce 1970, v rámci natáčení Savilova hudebního pořadu Top of the Pops;
  • nejmladší oběti Savilova sexuálního napadení bylo 8 let
  • formálně bylo podáno pouze osm stížností
  • dva vedoucí manažeři BBC věděli, nebo minimálně tušili o Hallových sexuálních útocích, přesto věc neřešili.
Bývalý moderátor Stuart Hall
Zdroj: Martin Rickett/ČTK/PA

Podle Smithové někteří zaměstnanci měli podezření, že Savile se nechová řádně a stěžovali si na něj, jejich stížnosti ale nikdy nebyly předány k dalšímu prošetření. „Tato zpráva je pro BBC skličujícím čtením,“ řekla Smithová o tisícistránkovém dokumentu, na němž pracovala dva a půl roku.

Moderátor Stuart Hall byl za své činy v roce 2013 odsouzen ke 30 měsícům vězení.

Excentrický moderátor Jimmy Saville zemřel v roce 2011. Teprve po jeho smrti se podařilo policii prokázat, že šlo o chronického sexuálního útočníka, který má na svědomí zřejmě až sedm stovek zločinů. Jako štědrý podporovatel zdravotnických zařízení měl přístup k pacientům minimálně v 28 nemocnicích. Během čyřiceti let v nich měl sexuálně napadnout či znásilnit ženy a dívky ve věku od pěti do 75 let.

Vydáno pod