Lavrov: Zmoudřeli jsme, Západu nevěříme. Od NATO chceme právně závazné bezpečnostní záruky

Rusko Západu nevěří a bude chtít, aby respektoval jeho „zákonné zájmy“. Od NATO také bude žádat právně závazné bezpečnostní záruky. V ruské státní televizi to řekl ministr zahraničí Sergej Lavrov. Zároveň sdělil, že Moskva odesílá členským zemím NATO a OBSE požadavek, aby vyjasnily, zda hodlají „splnit povinnost neposilovat svou bezpečnost na úkor bezpečnosti ostatních“.

„Zmoudřeli jsme. Říká se, že poučit se dá jen z vlastních chyb. Nyní víme, zač stojí slova Západu,“ řekl podle agentury TASS Lavrov. „Budeme žádat nejen ujištění, politické závazky 'na papíře', ale i právně závazné záruky, které by zajistily bezpečnost na celém evropském kontinentu s plným a rovnoprávným zohledněním oprávněných zájmů Ruské federace,“ dodal.

Obavy z možné invaze na Ukrajinu, u jejíchž hranic má Rusko desetitisíce vojáků, v posledních týdnech vedly ke zvýšení napětí mezi Moskvou a Západem. USA a další země varovaly, že Rusko bude v případě napadení Ukrajiny čelit tvrdé reakci.

On-line přenos

Rusko-ukrajinský konflikt

  • 5:33

    V ukrajinských přístavních městech Mariupol a Oděsa přistáli ruští vojáci, uvádí Interfax. Místní novináři na internetu informují o tvrdých bojích.

  • 5:24

    Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, uvedl na Twitteru šéf ukrajinské diplomacie Kuleba. Napsal, že úderům čelí pokojná ukrajinská města.

  • 5:21

    Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby okamžitě ukončilo vojenskou akci na Ukrajině a respektovalo její suverenitu a územní celistvost. Útok Ruska na Ukrajinu je hrubým porušením mezinárodního práva a vážnou hrozbou pro euroatlantickou bezpečnost, řekl Stoltenberg. NATO chystá mimořádnou schůzku.

Kreml popírá, že by měl v úmyslu Ukrajinu vojensky napadnout. Požaduje na druhé straně od USA a NATO bezpečnostní záruky, a to včetně závazku, že se Ukrajina nestane členem Severoatlantické aliance. To ovšem Washington v odpovědi na písemné požadavky Moskvy odmítl.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek uvedl, že USA a NATO v reakci na bezpečnostní požadavky Ruska nezohlednily zásadní obavy Moskvy. K těm podle něj patří nerozšiřování NATO, odmítnutí útočných zbraňových systémů v blízkosti ruských hranic a návrat vojenských kapacit a infrastruktury aliance v Evropě do stavu z roku 1997.

„Dnes prostřednictvím ministerstva zahraničních věcí zasíláme oficiální žádost našim kolegům v zemích Aliance a OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) s naléhavým požadavkem vyjasnit, jak hodlají splnit povinnost neposilovat svou bezpečnost na úkor bezpečnosti ostatních,“ řekl Lavrov v programu Prvního kanálu státní televize.

„Pokud (tuto povinnost splnit) nehodlají, pak chceme vysvětlení proč. To bude klíčová otázka při určování našich dalších návrhů, o kterých budeme informovat ruského prezidenta Vladimira Putina,“ řekl šéf ruské diplomacie.

Podle něj „je všem jasné“, že Ukrajina není na členství v Severoatlantické alianci připravená a k upevnění její bezpečnosti nijak nepřispěje. Lavrov rovněž zpochybnil obranný charakter NATO s poukazem na zásahy jeho sil v oblasti bývalé Jugoslávie, v Libyi a v Afghánistánu.