Evropská unie viní Čínu z obchodní diskriminace Litvy. Zahájila řízení u WTO

Evropská unie zahájila u Světové obchodní organizace (WTO) řízení proti Číně kvůli tomu, že ji viní z diskriminačních praktik vůči Litvě. Oznámila to Evropská komise. Podle unijní exekutivy bylo proti Číně zahájeno řízení poté, co další pokusy o vyřešení sporu selhaly.

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis na Twitteru napsal, že Čína svým postojem ohrožuje integritu jednotného unijního trhu a ovlivňuje i dodavatelské řetězce a další export z vnitřního trhu EU. 

Mezi Čínou a Litvou panují v posledních měsících napjaté vztahy. Peking omezil diplomatické styky s touto pobaltskou zemí poté, co Tchaj-wan ve Vilniusu otevřel zastupitelský úřad pod svým jménem.

Čína považuje demokratický Tchaj-wan, který se odtrhl od pevniny v roce 1949, spíše za oddělenou provincii než za nezávislý stát a pokouší se jej mezinárodně izolovat.

Litevská obchodní sdružení si podle agentury DPA stěžovala, že dovoz zboží z Litvy do Číny je blokován a že země už není uvedena v čínském celním systému. 

Peking na Litvu vytváří ekonomický tlak, stěžuje si Komise

Evropská komise uvedla, že během uplynulých týdnů shromažďovala důkazy o různých typech čínských omezení. Ty se podle ní týkají odmítání celně odbavovat litevské zboží, zamítání litevských žádostí a tlaku na evropské firmy, aby vyřadily Litvu ze svých dodavatelských řetězců, když zboží následně putuje do Číny.

Nyní začne formální šedesátidenní období konzultací mezi oběma stranami. Pokud to spor nevyřeší, může Unie požádat, aby v této záležitosti rozhodl panel WTO. Zpravidla ale trvá roky, než WTO spory vyřeší.

Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že země jednala v souladu s pravidly WTO a její problém s Litvou je politický. „Připomínáme EU, aby se měla na pozoru před pokusem Litvy narušit vztahy mezi Čínou a EU,“ řekl podle agentury Reuters na tiskové konferenci mluvčí ministerstva Čao Li-ťien.