Novoroční projev nového kancléře. Scholz vyzývá k solidaritě, rozdělení v německé společnosti nevidí

Německý spolkový kancléř Olaf Scholz vyzývá k solidaritě a soudržnosti v boji proti koronaviru i během nadcházející obnovy země. Ve svém prvním novoročním projevu ve funkci kancléře také apeluje na občany, aby se kvůli rychle se šířící variantě omikron nechali naočkovat, a žádá o pochopení nově zavedených omezení. Scholzův zhruba desetiminutový projev odvysílají německé televize v pátek večer, o jeho obsahu předem informovala média.

Díky společenému postupu se podaří Němcům podle kancléře nejen vypořádat s pandemií, ale také dosáhnout svých klimatických závazků – tedy za méně než 25 let se zbavit závislosti na uhlí, ropě a plynu.

„Rok 2022 byl pro nás všechny velice náročný,“ řekl Scholz a vedle pandemie a s ní souvisejících omezení připomněl i tragické záplavy v Severním Porýní-Vestfálsku, Bavorsku a Porýní-Falci, které si vyžádaly více než dvě stě životů. „Jakkoli byly obě tyto události špatné, naše reakce na ně přinesla velmi potěšující zprávu: jako společnost jsme se těchto výzev chopili s odhodláním,“ poznamenal kancléř, který začátkem prosince v úřadu vystřídal Angelu Merkelovou.

Ohledně nových omezení, která vláda zavedla kvůli variantě omikron, připomněl, že se šíří mnohem lehčeji. „Prosím, berte tato omezení velmi vážně. Kvůli vaší ochraně, ochraně vašich rodin. K ochraně nás všech.“

Občany, kteří nejsou očkovaní, případně mají nárok na posilující dávku, vyzval, aby tak učinili co nejdřív. „Musíme být rychlejší než virus. Učiňme společně všechno – skutečně všechno – abychom mohli koronu v nadcházejícím roce konečně porazit,“ prohlásil.

Kancléř nicméně odmítá, že by byla německá společnost pandemií rozdělená. „Opak je pravdou. Naše země stojí pospolu. Co všude vnímám, je obrovská solidarita, ohromná ochota pomáhat, pocit jednoty a podpory.“

Nové začátky

Vedle zvládnutí pandemie bude podle Scholze dalším velkým úkolem položit základy k tomu, aby Německo opět prosperovalo. „Dvacátá léta budou desetiletím nového začátku,“ ujistil.

Spolková vláda chce pokročit v největší přestavbě německého hospodářství. „Dokážeme společně zvládnout největší změny naší doby. Pokud budeme jako společnost držet pohromadě. Předpokladem pro to jsou respekt, uznání a dobré životní šance pro všechny,“ zdůraznil kancléř.

Scholz chce využít začínajícího předsednictví země skupině G7 k tomu, aby se stala průkopníkem klimaticky neutrální hospodářské činnosti a spravedlivého světa.