Británie chce zkrotit nelegální migraci. Pašerákům má hrozit doživotí, běžencům deportace

Události: Británie chce omezit ilegální migraci (zdroj: ČT24)

Britský parlament projednává nový zákon, jenž má omezit ilegální migraci. Jen letos se na člunech z Francie přes Lamanšský průliv dostalo do země na třicet tisíc lidí. Desítky, včetně dětí, zahynuly při pokusu kanál přeplout. Vláda premiéra Borise Johnsona by ráda posílala běžence do center v bezpečných zemích po vzoru Austrálie.

Aram Rawf v současnosti zasedá v zastupitelstvu hrabství Kent na jihovýchodě Británie. Na ostrovy se dostal v sedmnácti letech v útrobách nákladního vozu – sám, bez rodičů. „V nákladním voze jsem musel být sedm dní, abych projel různými zeměmi. Neměl jsem na výběr,“ vzpomíná.

Před mučením islamistů, kteří z něj chtěli udělat sebevražedného atentátníka, utíkal ze severního Iráku. Angličané ho zvolili městským i regionálním radním. Když Rawf slyší zprávy o utopených nebo udušených uprchlících v kamionech, je to pro něj trauma i dvě dekády od jeho nebezpečné cesty.

„Rozpláče vás to a rozruší,“ přiznává s tím, že jako přeživší si uvědomuje, že měl štěstí a špatně mohl dopadnout i on sám.

Pro kabinet konzervativního premiéra Borise Johnsona představují migranti, kteří k jihu Anglie připlouvají ve stále větším počtu, politický problém. Ministerský předseda sliboval, že brexit Spojenému království navrátí suverenitu a nezávislost. Jenže jako země mimo EU nemůže Británie na základě unijních dohod vracet uprchlíky do evropských států, jak to mohla činit předtím.

„Vláda hodně vykřikovala, že převezme zpět kontrolu. Převezmeme kontrolu! Jenže namísto toho o ni přišla,“ konstatuje Bridget Chapmanová z organizace pro uprchlíky Kent Refugee Action Network.

Obracení lodí, doživotní tresty

I proto chce Londýn přitvrdit. Pro pašeráky chystá zákon doživotní tresty, migranti neuspějí, pokud přišli ilegálně nebo nežádali o azyl v první bezpečné zemi. Běžence by Londýn rád měl ve střediscích mimo své území a zrychlit chce rovněž jejich vyhošťování. „Už jsem schválila námořní taktiky, včetně obracení lodí, což můžou pohraniční síly použít,“ nastínila ministryně vnitra Priti Patelová.

„Mezinárodní námořní právo říká, že pokud vidíte někoho v nouzi na moři, tak mu musíte pomoct. Představa, že budete odtlačovat malý nafukovací člun na nejrušnější lodní trase na světě, je psychopatická,“ kritizuje takovou taktiku Chapmanová.

Kritici namítají, že Německo nebo Francie přijímají mnohem více lidí hledajících nový domov než Británie. Johnsonův kabinet chce novým zákonem nabýt pravomoc zbavovat občanství ty, kteří jej získali jako přistěhovalci.