Univerzity v Hongkongu odstranily památníky připomínající krvavé potlačení demonstrace v roce 1989

Další dvě hongkongské univerzity odstranily památníky připomínající krvavé potlačení demonstrace na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989. Z areálu jedné ze škol zmizela přes šest metrů vysoká socha s názvem Bohyně demokracie, druhá univerzita odstranila reliéf zobrazující stejnou událost. Informovala o tom stanice BBC.

Stalo se tak den poté, co Hongkongská univerzita nechala ze svého komplexu odstranit sochu zvanou Pilíř hanby, která taktéž připomíná masakr z Tchien-an-men a zobrazuje desítky roztrhaných a pokroucených lidských těl.

Čínská univerzita Hongkongu (CUHK), která odstranila Bohyni demokracie, to přímo nepotvrdila. Uvedla však, že z jejího areálu byla odvezena „nepovolená socha“. Bronzová skulptura zobrazující ženu s pochodní byla vytvořena podle původní desetimetrové sochy, kterou zhotovili přímo během protestů na pekingském náměstí během několika dní čínští studenti z papírmaše.

Z Univerzity Lingnan pak zmizel reliéf zobrazující vojenský zásah proti demonstrantům. Škola k tomu uvedla, že „přezkoumala a posoudila objekty v areálu, které mohou představovat právní a bezpečnostní riziko“.

Zatímco pevninská Čína jakékoli připomínky zásahu bezpečnostních sil ze 4. června 1989 proti demonstrantům znemožňuje, obyvatelé Hongkongu si ho každý rok připomínali hromadnými shromážděními při svíčkách. Loni a letos úřady ale tyto akce zakázaly, což zdůvodnily opatřeními proti šíření koronaviru.

Uzavřené muzeum

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. V současné době je spravován podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Peking ale tyto svobody postupně omezuje.

Uzavřeno bylo v Hongkongu například i muzeum věnované událostem ze 4. června a jeho internetová verze je z hongkongského území nepřístupná. Podobně jako sochy na univerzitách se dostalo do rozporu s bezpečnostním zákonem, který Čína prosadila v reakci na hromadné prodemokratické demonstrace v Hongkongu v roce 2019.