Nizozemští prokurátoři požadují doživotní tresty za sestřelení letu MH17

Nizozemští prokurátoři požádali o doživotní trest pro čtyři podezřelé ze sestřelení letu MH17 nad východní Ukrajinou v roce 2014. Podle prokuratury čtveřice použila raketu ruské armády k sestřelení dopravního letadla, při kterém zahynulo všech 298 cestujících a členů posádky. Tři Rusové a jeden Ukrajinec ruské národnosti jsou souzeni v nepřítomnosti.

Mezinárodní tým vyšetřovatelů pod vedením expertů z Nizozemska před třemi roky dospěl k závěru, že letadlo malajsijských aerolinek na lince MH17 zasáhla ruská raketa Buk vystřelená z mobilního odpalovacího zařízení, které patřilo 53. brigádě ruské protivzdušné obrany s posádkou v Kursku. Raketa byla podle vyšetřovatelů odpálena z prostoru kontrolovaného Moskvou podporovanými separatisty.

Prokuratura obvinila Igora Girkina, Sergeje Dubinského, Olega Pulatova a Leonida Charčenka mimo jiné z vraždy. Čtveřice podle ní vytvořila tým, jehož cílem bylo sestřelit ukrajinská letadla pomocí raketového systému dovezeného z ruské vojenské základny.

„Sestřelení letadla MH17 raketou Buk brutálně ukončilo životy všech 298 lidí na palubě. Nejbližším příbuzným to způsobilo neuvěřitelně hluboké a nevratné utrpení,“ uvedla státní zástupkyně Manon Ridderbeksová.

Podle prokurátora Thijse Bergera je právně irelevantní, že podezřelí chtěli sestřelit vojenské, a nikoli civilní letadlo. „Z právního hlediska to byli obyčejní občané, nesměli se dopustit žádného násilí,“ řekl.

Girkin a Dubinskij patřili mezi špičky Moskvou podporovaných ozbrojenců

Prokuratura uvádí, že Girkin a Dubinskij byli vysoce postavení představitelé Moskvou koordinovaných sil na  východní Ukrajině, zatímco Pulatov a Charčenko byli jejich přímými podřízenými. „Společně jsou zodpovědní za nasazení rakety Buk, kterou použili k sestřelení letu MH17,“ uvedli prokurátoři v písemném shrnutí svých argumentů.

Soudní proces se koná v Nizozemsku v přísně střežené soudní síni poblíž letiště Schiphol, protože téměř dvě stě osob na palubě letadla byli nizozemští občané. Žalobci během posledních třech dnů soudcům předkládali důkazy.

Obhájci Pulatova, který má jako jediný z obžalovaných právní zastoupení u soudu, přednesou svou obhajobu v březnu. Rozsudky se očekávají nejdříve v září příštího roku.

Horizont ČT24: Sestřelení letu MH-17 a hledání spravedlnosti (zdroj: ČT24)

Moskva zapojení do tragédie popírá

Rusko a představitelé jím koordinovaných protiukrajinských sil na Donbasu odpovědnost za sestřelení letadla navzdory závěrům vyšetřování popírají. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil za „naprosto nepřijatelné“ vytváření dojmu, že za sestřelení letounu může Moskva.

„Pozorně sledujeme soudní proces hlavně proto, že se případ týká ruských občanů, kteří jsou obžalováni. Samozřejmě vidíme pokusy vytvořit dojem jakoby nešlo o kriminální případ, ale o státní problém, protože prý Rusko řídilo tyto lidi. To je absolutně nepřijatelné,“ řekl Lavrov, který tvrdí, že v případu je „obrovské množství nesrovnalostí“.