Mexiko slibuje, že najde a potrestá viníky nehody, při níž zahynulo více než padesát migrantů

Události: Pátrání po vinících tragické nehody v Mexiku (zdroj: ČT24)

Mexiko chce vyšetřit a tvrdě potrestat viníky čtvrteční tragické nehody, při které na dálnici na jihu země zemřelo 54 migrantů. Ti se vydali do rukou pašeráků a směřovali do Spojených států. Mezinárodní tým policistů hned z několika zemí má za cíl rozbít gangy, které migranty pašují.

Hrůzu na místě havárie ve státě Chiapas na jihu Mexika připomíná dřevěný kříž. Lidé umírali na korbě přetíženého nákladního vozu, který v plné rychlosti narazil do mostu. „Vůz nemohl uvézt tolik lidí. Byl přetížený. V zatáčce jsme se překlopili,“ řekl migrant z Guatemaly Celso Pacheco, který havárii přežil. 

Řidič spolu s komplicem převáželi na 160 migrantů převážně z Hondurasu a Guatemaly, kteří chtěli překročit hranice Spojených států. Podle svědků oba pašeráci využili chaosu bezprostředně po nehodě a lehce zranění z místa utekli.

Snaha rozbít celou skupinu

Úřady vyhlásily, že tentokrát nebudou pátrat jen po pachatelích, ale rozbijí celou skupinu. „Vytvořili jsme tým, který má za úkol okamžitě vypátrat pašeráky lidí, kteří jsou za nehodu zodpovědní. Musíme je najít a zjistit jejich totožnost,“ prohlási mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard. 

Velkou pátrací akci, do které se zapojí policisté hned pěti zemí regionu včetně USA, posvětil i mexický prezident. Po nejtragičtější podobné nehodě za poslední roky neskrýval emoce. „Všem rodinám, které přišly o své blízké, nabízím vřelé objetí,“ řekl prezident Manuel Lopez Obrador.

Aktivita pašeráků roste

V poslední době právě v okolí státu Chiapas, který je vstupní branou do Mexika na cestě dále na sever, bují aktivita pašeráků. Podobných kamionů naložených lidmi denně státem projedou odhadem desítky. Lidé platí za nebezpečnou cestu za prací a lepším živobytím i tisíce dolarů na hlavu.

„Připomínám, že 651 lidí letos už při pokusu o zdolání této trasy do USA zemřelo. Je to nejvíce od roku 2014,“ uvedl mluvčí generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric. 

Přesunů migrantů na sever přibylo po uzavření dohody amerického prezidenta Joea Bidena s mexickým protějškem. Ta ponechává žadatele o azyl v USA ve velké nejistotě, čekat na výsledek řízení totiž musejí právě v Mexiku.