Pandemie ve světě: Slovensko zaznamenalo 15 tisíc případů covidu, nemocnice se plní i ve Francii

Na Slovensku ve čtvrtek přibylo 15 278 infikovaných covidem-19. Dosavadní maximum bylo 10 315 případů z předešlého týdne. Aktuální vysoký přírůstek úřady vysvětlují zanesením dat, která dříve chyběla v systému. S pátou vlnou pandemie se potýká Francie, dle ministra zdravotnictví přibude jeden pacient na JIP každých deset minut. Švýcarsko od soboty zpřísní opatření proti koronaviru. Bezprecedentní růst případů zažívá Jihoafrická republika, kde laboratoře poprvé identifikovaly variantu omikron.  V Aucklandu skončil po více než 100 dnech lockdown a otevřely se bary.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Ve čtvrtek laboratoře na Slovensku dokončily přes dvaačtyřicet tisíc testů koronavirus, oproti maximu z minulého týdne to znamená nárůst o téměř dvě pětiny.

Vysoký přírůstek nemusí znamenat výrazné zhoršení epidemické situace. Ministerstvo zdravotnictví informovalo, že doplnilo data, která se dříve v tomto týdnu nedostala z laboratoří do příslušného informačního systému. Úřad také předeslal, že tento postup může ovlivnit statistiky i v příštích dnech.

Počet pacientů s onemocněním covid-19 v přetížených nemocnicích se příliš nezměnil a dosáhl 3404 hospitalizovaných. Už více než tři stovky z nich potřebují podporu umělé plicní ventilace.

Právě kvůli vysokému počtu hospitalizovaných s covidem-19, z nichž výrazná většina nebyla plně naočkována, vláda premiéra Eduarda Hegera minulý týden zpřísnila epidemické restrikce.

Od vyhlášení nouzového stavu zpomalilo na Slovensku tempo očkování proti covidu-19 první dávkou. Předtím zájem o vakcíny stoupal, a to zhruba od ohlášeného zpřísnění omezení pro neočkované, které ale nakonec platilo pouze tři dny. Nynější celostátní uzávěra se vztahuje i na očkované. Slovensko se v EU řadí k zemím s nejnižším podílem naočkovaného obyvatelstva.

Francie zprovozňuje očkovací centra

Ve Francii zdravotníci převezou na jednotku intenzivní péče jednoho nakaženého každých deset minut, nechal se slyšet ministr zdravotnictví Olivier Véran. Pátá vlna pandemie covidu by podle jeho slov měla vrcholit na konci ledna. Véran proto vyzval občany, aby se nechali očkovat a omezili sociální kontakty.

Šéf francouzského zdravotnictví také avizoval, že kabinet je v lednu připraven začít očkovat všechny děti, pakliže to doporučí zdravotní úřad HAS. Ve Francii se otevřelo na tři sta očkovacích center, jež podle Vérana nabídnou denně 600 až 700 tisíc termínů pro zájemce o vakcínu.

Ve čtvrtek Francie, která má 67 milionů obyvatel, ohlásila 48 416 nových případů nákazy, ještě před měsícem to bylo v průměru šest tisíc případů denně. Prudce rostou také počty hospitalizovaných a nakažených dětí. Pozitivní test mělo k pátečnímu ránu 33 550 dětí.

Francouzský poradní tým vlády pro pandemii se sejde v pondělí a bude jednat o možném zpřísnění opatření.

Švýcarsko zpřísní opatření proti koronaviru

Švýcarsko od soboty zpřísní opatření proti koronaviru. Nově budou muset všichni, kdo překročí hranice země, předložit negativní PCR test, a to i když jsou očkovaní, nebo nedávno covid-19 prodělali. O rozhodnutí informovala na svém webu švýcarská vláda. Opatření, od něhož si země slibuje odlehčení nemocnicím, má zatím platit do 24. ledna příštího roku.

Bern počítá také s tím, že i lidé, kteří do země přicestují s negativním testem, budou muset mezi čtvrtým a sedmým dnem pobytu absolvovat další, a to buď PCR, nebo antigenní. Nová pravidla se netýkají občanů sousedních příhraničních regionů. Zároveň s přijetím nových opatření ruší vláda dosavadní seznam zemí, na jejichž občany se po příjezdu do Švýcarska automaticky vztahovala karanténa.

Mění se i některá další pravidla. Při všech vnitřních veřejných akcích bude vyžadováno buď potvrzení o očkování, prodělané nemoci nebo negativní test. Pro venkovní akce platí stejný požadavek, pokud se jich účastní více než 300 lidí. Pořadatelé vnitřních i venkovních událostí budou mít navíc možnost přístup na ně omezit jen na lidi, kteří jsou očkovaní nebo covid-19 prodělali. V takovém případě nemusí návštěvníci nosit roušky.

Bezprecedentní nárůst v JAR

Nápor pacientů zatím zvládají jihoafrické nemocnice, epidemioložka Michelle Groomeová z institutu nakažlivých chorob (NICD) ale varovala, že země zažívá „bezprecedentní nárůst“ případů kvůli variantě omikron. Minulý týden se zvýšil počet denních přírůstků z tří set na tisíc, posléze to bylo denně kolem 3500 nakažených a tuto středu zaznamenali v JAR za 24 hodin 8500 případů. Za čtvrtek přibylo podle v pátek oznámených údajů 11 535 nákaz.

Tamní odborníci už ve čtvrtek varovali, že podle posledních údajů imunita z předchozí infekce vůči nové variantě nechrání. Riziko reinfekce je u omikronu až třikrát vyšší než u delty a bety, upozornilo Jihoafrické středisko pro analázu epidemií a NICD.

Podle Groomeové není jasné, zda se varianta omikron šíří rychleji a zda může způsobit vážný průběh nemoci, Světová zdravotnická organizace (WHO) už ale zařadila variantu na seznam znepokojivých kmenů, které představují „velmi vysoké“ riziko.

Experti v JAR ve středu v předběžné zprávě pro parlamentní komisi uvedli, že potřebují další data pro určení závažnosti a nakažlivosti nové varianty. Nicméně konstatovali, že očkování brání vážnému průběhu nemoci i v případě varianty omikron.

Ministr zdravotnictví Joe Phaahla v pátek sdělil, že varianta omikron se zatím potvrdila v sedmi z devíti provincií země. Nejhorší je situace v provincii Gauteng, jejímž správním střediskem je Johannesburg. Phaahla uvedl, že nejlepší ochranou i proti této variantě je očkování.

V Aucklandu skončil po více než 100 dnech lockdown

V novozélandském městě Auckland se v pátek znovu otevřely bary, restaurace či tělocvičny, a skončila tak poslední významná část uzávěry, která trvala více než 100 dní. Nový Zéland se zároveň přesunul do nové fáze strategie v boji s pandemií covidu-19, ve které už nechce spoléhat na lockdowny, ale na očkování obyvatel. Aby mohli řadu služeb využívat, musejí být lidé plně vakcinováni proti covidu-19 a prokázat se očkovacím průkazem. 

Záměr kabinetu nezvrátila ani varianta koronaviru nazvaná omikron. Nový Zéland, podobně jako řada dalších zemí světa, omezil cestování z devíti zemí nacházejících se na jihu Afriky, kde první případ nové varianty infekce na konci listopadu vědci detekovali. Na Novém Zélandu se zatím žádný takový případ neprokázal a úřady věří, že jej případně zachytí už na hranici.

Očkovaní obyvatelé Aucklandu se tak mohli už od čtvrteční půlnoci vrátit k činnostem, které jim byly 107 dní zapovězeny, píše list The Guardian. Mohli tak například znovu pozvat domů na návštěvu příbuzné nebo přátele, zajít si zacvičit do posilovny, dát si pití v baru nebo posedět v kavárně.