Laschet skončil jako premiér spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko

Neúspěšný kancléřský kandidát německé konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet v pondělí oficiálně skončil v úřadu premiéra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Lascheta, který bude nově působit v Berlíně jako poslanec Spolkového sněmu, vystřídá v čele zemské vlády tamní ministr dopravy Hendrik Wüst. Zemský sněm chce zvolit Wüsta premiérem ve středu.

Wüst, kterého si Laschet vybral za svého nástupce, již od soboty vede zemskou organizaci Křesťanskodemokratické unie (CDU) v Severním Porýní-Vestfálsku. Tento post Laschet, který je zároveň celoněmeckým předsedou CDU, rovněž uvolnil.

CDU/CSU v zářijových parlamentních volbách skončila těsně druhá za sociální demokracií (SPD). Jednání o vládní koalici vede sociální demokrat Olaf Scholz se Zelenými a liberálními svobodnými demokraty (FDP), což pro Unii po šestnáctileté vládě dosluhující konzervativní kancléřky Angely Merkelové znamená odchod do opozice.

Laschet již před volbami prohlásil, že se nehledě na výsledek vzdá svých funkcí v Severním Porýní-Vestfálsku. Po volebním neúspěchu neusiloval o to, aby zůstal zemským premiérem, funkci dal proto k dispozici.

Souběh premiérské funkce a poslaneckého mandátu ve Spolkovém sněmu navíc neumožňuje zemská ústava Severního Porýní-Vestfálska. V úterý se Laschet v Berlíně zúčastní ustavujícího zasedání Spolkového sněmu.