Na protest Trumpových příznivců ve Washingtonu přišlo několik stovek lidí

Události: Demonstrace stoupenců Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Na demonstraci na podporu lidí, kteří čelí soudům, protože začátkem ledna pronikli do Kapitolu, sídla amerického Kongresu, v sobotu dorazilo ve Washingtonu několik stovek lidí. Shromáždění ale bylo poklidné, více než demonstrantů bylo na místě policistů a novinářů. V oblasti od rána hlídkovaly stovky policistů, a protože se úřady obávaly střetů, nechaly v okolí Kapitolu postavit vysoké zátarasy. V pohotovosti bylo také 100 vojáků Národní gardy.

Pořadatelé oznámili, že se protestů zúčastní na 700 lidí, další odhady mluvily až o několika tisících účastníků z řad příznivců bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Na místě ale bylo zhruba 200 demonstrantů.

„Je to víceméně to, co jsme čekali,“ řekl o jejich počtu šéf washingtonské policie Robert Contee. Podle agentury AP některé skupiny Trumpových příznivců od účasti na protestu ve Washingtonu své členy odrazovaly, protože šlo podle nich o past.

Bezpečnostní složky nechtěly nic podcenit a kolem Kapitolu znovu vyrostl plot. Washingtonská policie je v nejvyšší pohotovosti. Sbor má zrušené víkendové volno a všichni muži i ženy v uniformě jsou v ulicích.

Organizátor sliboval poklidnou demonstraci. „Nikdo, kdo bude součástí naší akce, si s sebou nepřinese zbraň. O tom mohu policii ujistit,“ uvedl Matt Braynard.

„Demonstrují za spravedlnost pro ty účastníky násilností z 6. ledna, kteří se nepoprali s policisty, kteří vnikli do Kapitolu, ale nepoužili přitom podle nich žádné velké násilí. Také těmto lidem hrozí v současné chvíli vysoké tresty,“ řekl k tomu zpravodaj ČT v USA David Miřejovský. 

Stovky příznivců Donalda Trumpa se 6. ledna střetly s policisty a pronikly do budovy Kongresu. Byli přesvědčeni, že jejich kandidát volby vyhrál, ale opozice pak výsledky zmanipulovala. „Tito lidé jsou hrdinové. Bojují za právo Američanů volit a za poctivé sečtení hlasů. Stroje na počítání hlasů jsou těžce zmanipulované,“ řekl k tomu tehdy Trumpův příznivec Marshall Hailey.

Žádné z těchto tvrzení se u soudů právníkům hájícím zájmy Donalda Trumpa nepodařilo prokázat, uvedl nyní Miřejovský. Dodal, že exprezident naznačuje, že jeho příznivci byli v právu. Ženu, kterou zastřelil policista, když pronikla do přísně střeženého prostoru, má Trump za hrdinku.

„Ashli Babbittová byla zavražděna rukou někoho, kdo nikdy neměl vystřelit ze své zbraně. My víme, kdo to je. Kdyby se to stalo 'druhé straně', vyvolalo by to nepokoje po celé Americe. Dnes už ale reprezentuje Ashli, která vroucně milovala svoji zemi, víc lidí, než kolik jich je na opačné straně,“ uvádí Trump na své stránce www.donaldjtrump.com. 

Kvůli násilnostem už bylo obviněno na 650 lidí. Soudci budou většinu případů teprve řešit. První útočníci, kteří uznali vinu, odešli s několikaletými podmíněnými tresty, pokutou, nebo několikaměsíčním vězením, dodal zpravodaj. 

Washington se připravuje na demonstraci
Zdroj: Bryan Dozier/ABACAPRESS.COM/ČTK

Před několika dny policie zadržela u sídla Demokratické strany – nedaleko Kapitolu – muže s mačetou a bajonetem, který tvrdil, že je na hlídce. V polovině srpna jiný muž hrozil odpálením bomby před knihovnou Kongresu. A v dubnu najel útočník do bezpečnostní bariéry a zavraždil nožem jednoho ze strážců.

„Máme připraven jasný plán, jak zajistit, že demonstrace proběhne v klidu. Pokud dojde k násilí, co nejrychleji ho zastavíme,“ řekl velitel Kapitolské policie John Thomas Manger.

Na rozdíl od ledna byla dopředu povolána Národní garda. Sto jejích členů, bez střelných zbraní, má podporovat policisty na strážních stanovištích, doplnil Miřejovský.

Lidé přicházejí na demonstraci poblíž Kapitolu
Zdroj: Gemunu Amarasinghe/AP (ČTK)