Severoirská policie obvinila dva muže z vraždy novinářky McKeeové

Severoirská policie vznesla obvinění v případu úmrtí novinářky Lyry McKeeové. Žena přišla o život v dubnu 2019, když přihlížela nepokojům v Londonderry. Podle vyšetřovatelů tehdy 29letou novinářku smrtelně postřelili. Policie teď obvinila dva muže z vraždy.

Policie obvinila muže ve věku 21 a 33 let z vraždy, držení střelné zbraně a střeliva s úmyslem ohrozit život, z výtržnictví, držení a házení zápalných lahví a ze žhářství. Jejich jména nezveřejnila. Třiatřicetiletý muž čelí ještě obvinění z krádeže. Policisté navíc obvinili dalšího dvacetiletého muže z výtržnictví a z držení a házení zápalných lahví.

K vraždě se již dříve přihlásila organizace Nová IRA, která neuznává severoirskou mírovou dohodu z roku 1998. Ta z velké části ukončila sektářské násilí a položila základy sdílené vlády unionistů a separatistů v Severním Irsku.

Londonderry v minulosti zažilo krvavé střety mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány. McKeeová nebyla terčem útoku, ale „stála vedle sil nepřítele“, jak Nová IRA označuje britské policisty.

Investigativní novinářka McKeeová byla vycházející hvězdou žurnalistiky. Narodila se několik let před uzavřením mírové dohody a otevřeně hovořila i psala o tom, jaké to je vyrůstat jako lesba v nepřátelském prostředí. Jejího pohřbu se zúčastnily stovky lidí včetně britské premiérky Theresy Mayové a předsedy irské vlády Leo Varadkara.