Policie zmařila chystaný útok na synagogu v německém Hagenu. Podezřelého Syřana zadržela

Německá policie v souvislosti s možným útokem na synagogu ve městě Hagen zadržela šestnáctiletého mladíka, který se podle médií chystal zaútočit výbušninou. O hrozbě před židovským svátkem Jom Kipur (Den smíření) informovala policie ve středu večer. Šéf zemské vlády spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armin Laschet a zemský ministr vnitra Herbert Reul ve čtvrtek řekli, že plánovaný útok byl pravděpodobně islamisticky motivovaný. Policie kromě chlapce zadržela ještě další tři osoby, které ale večer propustila.

Magazín Der Spiegel a deník Bild dříve uvedly, že se k útoku na synagogu s pomocí výbušniny chystal šestnáctiletý Syřan. Podle agentury DPA jde o místního obyvatele se syrským občanstvím. Jeho byt v Hagenu prohledala policie, předběžně zadržela také další tři osoby, které přišly během prohlídky.

Tyto tři, otce a bratry podezřelého mladíka, ve čtvrtek večer propustila. Nejsou z ničeho podezřelí, řekli vyšetřovatelé DPA. Zadržený chlapec se podle nich přiznal, že byl prostřednictvím aplikace Telegram v kontaktu s expertem na sestrojování výbušných zařízení, ale popřel, že by měl v úmyslu útočit na synagogu. Při prohledání synagogy a jejího okolí podle ministra nebyly objeveny žádné nebezpečné předměty, ale vyšetřovatelé zabavili mobilní telefony a další předměty, které budou zkoumat.

Informaci o hrozícím útoku podle zmíněných médií obdržely německé úřady od zahraniční zpravodajské služby, která zaznamenala islamistovo podezřelé chování na internetu. Policie ve středu večer posílila ostrahu hagenské synagogy. Ulici před svatostánkem uzavřela a lidi do ní vpouštěla jen s policejním doprovodem. Chystaná bohoslužba ke svátku Jom Kipur byla zrušena. 

Hrozba ze strany extremistů byla vážná

Podle ministra vnitra Severního Porýní-Vestfálska Herberta Reula úřady disponovaly informacemi o závažné hrozbě ze strany extremistů. „Existovalo nebezpečí útoku na synagogu v Hagenu,“ řekl s tím, že policisté útoku zabránili. Po prohlídkách a zadržení osob policie podle Reula sleduje velmi vážně sílící a konkrétní indicii, že během svátku mohl být spáchán islamisticky motivovaný útok na synagogu.

Na vyšetřování se podílí koordinační orgán pro boj proti terorismu při generálním státním zastupitelství Severního Porýní-Vestfálska, uvedla agentura DPA.

Útok na synagogu ve městě Halle v roce 2019, který šokoval celé Německo, se rovněž odehrál na Jom Kipur. Pravicový extremista se tehdy snažil dostat do synagogy, což se mu nepovedlo. V blízkosti budovy poté zastřelil dva lidi, soud ho poslal do vězení na doživotí.