Litva viní Bělorusko z narušení hranice, kvůli migrantům posiluje ostrahu i Polsko

Události: Situace na hranicích mezi Polskem, Litvou a Běloruskem (zdroj: ČT)

Polsko poslalo víc než devět set vojáků, aby zajistilo hranici s Běloruskem. Reaguje na zvýšený počet nelegálních migrantů, kteří se tudy snaží dostat do Evropské unie. Stejný problém mají pobaltské státy. O situaci mimořádně jednali ministři vnitra sedmadvacítky. Litevská pohraniční stráž tvrdí, že dvanáct členů běloruských bezpečnostních složek v zásahové výstroji překročilo hranici a vstoupilo na území pobaltské země.

Litva v posledních měsících čelí přílivu zejména iráckých migrantů, kteří přicházejí přes sousední Bělorusko. Podle litevských pohraničníků běloruské složky „tlačily“ na litevské území skupinu 35 iráckých migrantů. Vilnius po incidentu oznámil, že posílí hraniční hlídky, píše agentura Reuters.

Pohraniční stráž rovněž na svých sociálních sítích zveřejnila záběry z této situace. „Jak je vidět na videozáznamu, běloruská pohraniční stráž (…) tlačí skupinu nelegálních migrantů směrem do Litvy. A poté i oni sami překračují hraniční čáru,“ citovala z prohlášení úřadu agentura TASS.

TASS podotkla, že litevské bezpečnostní složky se snažily migrantům zabránit v další cestě. Bělorusové území po několika minutách opustili. Učinili tak po opakovaném upozornění na narušení hranice, přiblížil incident mluvčí litevských pohraničníků Rokas Pukinskas.

Čtyři tisíce běženců

Jen od začátku roku do Litvy z Běloruska nelegálně přešlo 4125 lidí. Loni jich bylo 80. Za extrémní nárůst je podle sedmadvacítky odpovědný Minsk – cíleným posíláním migrantů se má mstít za uvalené sankce. O situaci mimořádně jednali unijní ministři vnitra. „Odsuzujeme běloruské pokusy dělat z lidí nástroje kvůli politickým účelům,“ uvedl Aleš Hojs, slovinský ministr vnitra.

V srpnu se tempo zpomalilo, Vilnius zesílil obranu země, migranty začal vracet zpět. Po posledním incidentu po Bruselu chce, aby zpřísnil unijní migrační pravidla. „Nenahlížíme na tuto situaci jako na problém mezi Vilniusem a Minskem, nahlížíme na to jako na útok proti Evropské unii,“ řekla litevská premiérka Ingrida Šimonytéová.

Polsko nasadilo u běloruských hranic stovky vojáků

Reaguje také Polsko a na hranici s Běloruskem nasadilo stovky vojáků. Podle agentury AP o tom informoval polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Polsko stejně jako Litva viní vládu běloruského autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, že migranty přes společné hranice posílá záměrně.

Polsko-běloruská a litevsko-běloruská hranice zároveň tvoří část vnějších hranic Evropské unie. Šéf resortu obrany upřesnil, že do operace se zapojilo přes devět set polských vojáků. Většina osob, které se pokoušejí do Polska dostat, pochází podle dostupných informací z Iráku. Náměstek polského ministra vnitra v úterý na Twitteru napsal, že vojáci hranici střeží již týden.