Čínští sportovci jsou i pod tlakem strany

Události: Čína na olympiádě (zdroj: ČT24)

Čína má na letošní olympiádě v Tokiu nejpočetnější delegaci v historii – 777 lidí, včetně funkcionářů a dalších členů týmu. O medaile zápasí 431 sportovců a momentálně jsou v žebříčku na prvním místě. A jako v každém totalitním systému je jejich sportovní výkon mnohými vykládán jako projev loajality ke straně.

Číňané na stupních vítězů znamenají pro vládnoucí komunisty s nacionalistickým podtónem více než pouze sportovní úspěch. Ztrátu zlaté totalita umí vysvětlit jako nedostatek vlastenectví. Někteří diskutéři na internetu to sportovcům dávají pocítit. „Bojujete za slávu vlasti? Vypadá to, že jste se ani neprobudili,“ napsal jeden uživatel na čínském webu Weibo.

Nacionalisté na sítích nereprezentují většinu Číňanů, ale jsou nejhlasitější. Online útoky často rozdmýchávají státem podporované organizace jako Liga komunistické mládeže.

Tlak je letos možná ještě větší než obvykle. Smíšený pár ve stolním tenise se musel omlouvat za porážku ve finále. Tradičně v této disciplíně Čína dominuje. Tentokrát čínští sportovci netriumfovali, a navíc proti Japonsku – historickému rivalovi.

„Snažila jsem se ze všech sil, ale nevyužila jsem některé šance. Moc se omlouvám,“ ospravedlňovala se stříbrná medailistka Liou Š'-wen. „Ke konci jsme si nevedli tak dobře, jak jsme měli. Taktika a technika se nám nedařily,“ omlouval se její spoluhráč Sü Sin.

Podobné to bylo, když s Tchajwanem Číňané prohráli v badmintonu. Zlatá medailistka ve střelbě to zase schytala za sbírku bot značky, která se distancuje od sin-ťiangské bavlny kvůli útlaku tamních Ujgurů. „Proč by měli mít čínští sportovci sbírku bot Nike? Jsou snad čínské značky horší?“ zaznělo na webu Weibo.

Na národním úspěchu záleží

Olympiáda následuje po oslavách stého výročí komunistické strany. Veřejnost dostala vzkaz, že na národním úspěchu záleží. „V Číně existuje určitý druh státního nacionalismu živeného komunistickou stranou, který mnoho lidí sdílí,“ vysvětluje politolog Jean-Pierre Cabestan z hongkongské univerzity.

Čínští nacionalisté si stěžují i na západní média. Vadí jim i fotky některých čínských sportovců, na kterých vypadají dle nich ošklivě, například fotka zlaté vzpěračky Li Wen-wen.

Svárů je ale víc. Čínské cyklistky měly na kombinézách odznaky s Mao Ce-tungem a porušily tím olympijskou chartu, celou záležitost prověřuje Mezinárodní olympijský výbor.

V Hongkongu se frustrace z útlaku projevila bučením na čínskou hymnu pro šampiona v šermu, což prošetřuje policie. Čínský reprezentant v badmintonu se zase musel zodpovídat, proč hrál v černém triku, když černou nosili demonstranti během hongkongských protestů.