Pokračuje analýza ostatků československých letců, kteří se v bombardéru zřítili na území Nizozemska

Události: Pokračuje analýza trosek nalezeného bombardéru v Nizozemsku (zdroj: ČT)

Nizozemští vojáci identifikují ostatky československých letců, jejichž britský bombardér sestřelili Němci nedaleko Amsterdamu v roce 1941. Experti ve specializované laboratoři zkoumají také osobní předměty, které na místě našli. Zatím se jim ale nepodařilo ověřit ani počet lidí v sestřeleném letadle.

V Nizozemsku se našly drobné a neobyčejně zachovalé předměty odkazující na osmdesát let starou statečnost československých letců –⁠ například pár hedvábných rukavic, které měli letci na sobě, výrazná letecká bota s podšívkou z kožešiny, letecká kukla, několik mincí nebo hodinky.

„Tyto hodinky, to jsou britské vojenské hodinky,“ popisuje člen záchranné a identifikační služby Geert Jonker a připouští, že „to jsou všechno věci, které zatím nevíme, komu patřily.“ 

Nizozemci ze země vyzdvihli trosky britského bombardéru Wellington, který nedaleko Amsterdamu v roce 1941 sestřelili Němci. Letadlo pilotovala šestičlenná československá posádka. Jeden z mužů se zachránil, ostatní zemřeli.

Nizozemci pátrali po ostatcích, aby letcům mohli vypravit důstojný pohřeb. „Musel to být strašný moment, kdy si uvědomili, tohle nepřežijeme,“ odhaduje Bart Aalberts ze záchranné jednotky. 

Našly se i ostatky, Nizozemci je analyzují ve vojenské laboratoři

Z místa, po několikatýdenním hledání až pět metrů pod zemí, odvezli specialisté nejen kusy letadla, ale i možné ostatky, které zkoumají ve vojenské laboratoři. Nizozemští experti potvrzují, že ostatky československých letců skutečně našli. Zatím ale neví kolika –⁠ a zatím ani nikoho neidentifikovali.

Ostatky československé posádky vojáci z piety nechtějí ukazovat na kameru. „Zkoumat budou doslova tisíce a tisíce drobných úlomků kostí, ze kterých se nizozemská armáda nyní snaží složit 80 let starý příběh,“ informuje z Nizozemska zpravodaj ČT Lukáš Dolanský.

„Máme pocit, že i tato posádka si zaslouží řádné vyšetření své indentity a označený hrob na vojenském hřbitově,“ říká Jonker. S největší pravděpodobností budou ostatky pohřbeny v Nizozemsku. Což by si přáli i někteří pozůstalí. Osobní věci pak dostanou právě rodiny pozůstalých.

Horizont ČT24: Kurátor letecké sbírky Michal Plavec (zdroj: ČT24)