Nizozemsko mluví o aktu agrese ze strany Ruska. Jeho fregatu v Černém moři ohrožovaly ruské stíhačky

Nizozemsko oznámilo, že ruské stíhačky minulý týden ohrožovaly jeho vojenskou fregatu při plavbě poblíž poloostrova Krym. Loď čelila simulovaným leteckým útokům i rušení svých elektronických systémů. „Neexistuje ospravedlnění pro takovýto akt agrese, který zbytečně zvyšuje riziko nehody,“ zdůraznila ministryně obrany Ank Bijleveldová a naznačila také, že incident s Ruskem bude mít dohru na diplomatické úrovni. Moskva uvedla, že vyslala k lodi bojová letadla, která jí měla zabránit ve vstupu do ruských teritoriálních vod.

Fregata Evertsen byla minulý týden součástí britské flotily hlídkující v Černém moři jihovýchodně od Krymu. „Evertsen měla právo se tudy plavit,“ podotkla ministryně.

Ruské letouny podnikaly výpady proti nizozemskému plavidlu 24. června po dobu pěti hodin, čímž porušily právo na volné využívání otevřeného moře, uvedla v prohlášení Biljeveldová.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že vyslalo svá bojová letadla k lodi, aby jí zabránilo vstoupit do ruských teritoriálních vod, napsala agentura Interfax. Podle ministerstva letadla udržovala od nizozemské fregaty bezpečnou vzdálenost v souladu s mezinárodními pravidly.

Napětí zvyšuje anektovaný Krym

V černomořské oblasti kolem břehů Ukrajiny panuje napětí od okupace a anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskem v roce 2014.

Před týdnem se ještě zvýšilo kvůli incidentu s britským torpédoborcem Defender, který podle líčení ruského ministerstva obrany čelil varovným výstřelům poté, co vplul asi tři kilometry do ruských výsostných vod, za které Moskva pokládá moře v okolí anektovaného Krymu. Ukrajina ani západní země anexi neuznávají.

Rusko v dubnu až do listopadu uzavřelo rozsáhlou oblast kolem Krymu pro vojenská plavidla jiných zemí. Krok silně kritizovala Ukrajina a západní státy. Moskva argumentovala, že opatření nijak nezasáhne do provozu obchodních lodí.

V jihoukrajinském přístavním městě Oděse začalo v pondělí vojenské cvičení, jehož se účastní vedle ukrajinských ozbrojených sil také americká Šestá flotila a zástupci dalších tří desítek zemí.