Pandemie ve světě: Italové odloží roušky venku, EU nakoupí další vakcíny od Moderny

V Itálii od příštího týdne skončí povinnost nosit roušky venku. Uvolnění se zatím netýká jen jednoho menšího alpského regionu. EU objedná dalších 150 milionů dávek vakcíny proti covidu-19 od Moderny. Hlavní město Spojených arabských emirátů Abú Dhabí začalo turistům nabízet zdarma očkování proti covidu-19.

On-line přenos
Koronavirus - červen
9:05
Česko

Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

9:00

Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

8:42
Česko

Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

„Od 28. června končí povinnost nosit roušky venku,“ napsal italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza na Facebooku. S nastávajícím létem bude uvolnění pravidel ohledně ochrany úst a nosu pro Italy obrovskou úlevou a má povzbudit i zahraniční turisty.

„Je to klíčový okamžik a nový začátek nejen pro Itálii, ale i pro celou Evropu,“ komentoval rozhodnutí ministerstva zdravotnictví šéf italské diplomacie Luigi Di Maio. Itálie je jednou z posledních velkých evropských zemí, kde nutnost nosit roušku i venku stále platí.

Bez roušek budou moci příští týden nejspíš vyjít ven i obyvatelé regionu Valle d'Aosta. Předpokládá se totiž, že také tato oblast bude od pondělí mezi takzvanými bílými regiony s nejnižším rizikem nákazy.

Italské zdravotníky, kteří se neočkovali proti covidu, čeká nucená dovolená

Až 45 tisíc italských zdravotníků, kteří odmítli povinné očkování proti covidu-19, čeká nucená neplacená dovolená. Italská lékařská komora informovala, že vakcínu odmítlo 2,3 procenta lékařů, sester, ošetřovatelů a dalšího zdravotnického personálu. Podle zákona o povinném očkování zdravotníků nesmějí ti neočkovaní být v přímém styku s pacienty, a pro mnohé to tak bude znamenat neplacené volno nejspíš až do konce roku, kdy má v Itálii skončit očkovací kampaň. 

Italský parlament v květnu přijal zákon o povinném očkování pro zdravotníky. Vakcína je povinná nejen pro lékaře a sestry, ale například i pro lékárníky či psychology. Výjimku mohou dostat jen ti, u nichž by aplikace vakcíny mohla vážně ohrozit zdraví.

Ti, kdo vakcínu odmítnou z jiných důvodů, musejí počítat s tím, že je zaměstnavatel přeloží na pozici, kde nebudou v kontaktu s dalšími lidmi. Pokud to nebude možné, může je poslat na neplacenou dovolenou. 

EU objedná 150 milionů dávek vakcíny od Moderny

Evropská unie rozhodla o objednání dalších 150 milionů dávek vakcíny od společnosti Moderna, uvedla Evropská komise. Nákup umožňuje smlouva mezi EU a americkým výrobcem z letošního února. Členské země Unie zároveň podle EK podpořily plán na prodloužení systému kontroly vývozu vakcín do zemí mimo blok.

Dávky Moderny do EU dorazí příští rok. Možnost jejich objednání je součástí smlouvy s Modernou na 300 milionů dávek vakcíny. Polovinu si již unijní blok objednal, stejně jako dalších 160 milionů dávek očkovací látky, na které s Modernou podepsal smlouvu již v loni v listopadu.

Podle EK druhá smlouva s Modernou počítá i s nákupem očkovacích látek, které byly upraveny v souvislosti s různými variantami koronaviru SARS-CoV-2 nebo s takzvanými posilujícími dávkami.

V Indii přírůstky klesají, experti ale varují před třetí vlnou

Denní přírůstek nákaz v Indii klesl pod 50 tisíc, počátkem května v zemi denně přibývalo přes 400 tisíc lidí nakažených koronavirem. Ačkoli města postupně ruší omezení přijatá proti šíření koronaviru, experti před rychlým otevíráním společnosti varují. Podle nich by se Indie mohla brzy potýkat se třetí vlnou epidemie covidu, také proto, že plně očkováno bylo zatím jen asi 5,5 procenta z 950 milionů lidí, kteří by mohli vakcínu dostat.

Indická vláda čelila v poslední době kvůli očkování kritice. Indický premiér Naréndra Módí sice oznámil, že od 1. května se mohou k očkování proti nemoci covid-19 registrovat všichni dospělí Indové, nebyl ale pro ně dostatek vakcín.

Od začátku pandemie Indie, která má přes 1,3 miliardy obyvatel, registruje 29,98 milionu infikovaných koronavirem a 389 302 zemřelých. Úmrtí spojených s nemocí covid-19 přibylo za poslední den v Indii 1167. Počet nákaz má Indie druhý nejvyšší na světě za Spojenými státy, v počtu mrtvých je celosvětově třetí po USA a Brazílii.

Abú Dhabí začalo turistům nabízet očkování zdarma

Abú Dhabí, které je hlavním městem Spojených arabských emirátů (SAE), začalo turistům nabízet zdarma očkování. Dosud měli ve městě nárok na očkování zdarma pouze občané a rezidenti.

Registrovat se k bezplatnému očkování proti covidu-19 podle společnosti SEHA, která spravuje zdravotní infrastrukturu v Abú Dhabí, mohou návštěvníci s vízy vydanými v tomto městě a držitelé pasů, kteří do nich mohou dostat turistické vízum při příletu do SAE přes Abú Dhabí. 

Nejméně jednu dávku vakcíny podle oficiálních údajů v SAE obdrželo skoro 85 procent lidí, jimž byla zpřístupněna. Kolik lidí dostalo dávky obě, podle Reuters ze sdělení úřadů nebylo jasné.