Prokurátoři obvinili kvůli násilnostem v Kapitolu dalších šest mužů ze spiknutí

Američtí prokurátoři obvinili šest mužů napojených na krajně pravicové uskupení nazvané Three Percenters ze spiknutí v souvislosti s lednovými nepokoji v Kongresu, informují agentury Reuters a Bloomberg. Davu přívrženců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa se podařilo vtrhnout 6. ledna do budovy Kapitolu, kde kongresmani zrovna potvrzovali výhru demokrata Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách.

Šestice mužů z Kalifornie nyní čelí obviněním včetně spiknutí s cílem bránit oficiálnímu řízení, za což jim hrozí až dvacetileté vězení, uvedla agentura Reuters. Podle amerického ministerstva spravedlnosti se čtyři z šesti obviněných mužů označili za členy milicí Three Percenters, všech šest se před lednovými nepokoji domlouvalo na svých krocích na sociální síti Telegram.

Podle obžaloby od prosince loňského roku plánovali přivézt do Washingtonu zbraně a vzít útokem budovu Kongresu. Datum 6. ledna si vybrali, jelikož tehdejší šéf Bílého domu Trump své stoupence vyzval na tento den k demonstracím v hlavním městě, uvedli prokurátoři.

Protivládní skupina Three Percenters vznikla v roce 2008 a její název je odvozen od myšlenky, že během americké revoluce v 18. století se pouze tři procenta Američanů postavila na ozbrojený odpor vůči Britům. Agentura Bloomberg podotkla, že jde o první zásadní obvinění ze spiknutí vůči členům této skupiny. Ministerstvo spravedlnosti už dříve vzneslo toto obvinění proti členům krajně pravicových uskupení Proud Boys a Oath Keepers, kteří se nepokojů v Kapitolu účastnili.

Obviněných už je celkem pět stovek

Obviněním ze spiknutí čelí kolem třiceti lidí, celkem prokurátoři dosud kvůli lednovým násilnostem v Kapitolu obvinili na pět set osob. Do budovy Kongresu tehdy vtrhnul dav příznivců dosluhujícího prezidenta Trumpa, který od listopadových voleb šířil dezinformace o tom, že mu bylo vítězství ukradeno.

Stovky stoupenců republikánského šéfa Bílého domu překonaly policii zajišťující ochranu Kapitolu, výsledkem bylo pět mrtvých, včetně jednoho policisty. Dva senátní výbory, které události vyšetřovaly, ve své zprávě tento týden spojily s násilnostmi sedm úmrtí. Další dva policisté podle listu The New York Times později spáchali sebevraždu.