V Budapešti se demonstrovalo proti vzniku čínské univerzity, kterou prosazuje Orbán

Několik tisíc lidí se sešlo v maďarském hlavním městě na demonstraci proti plánovanému vzniku čínské univerzity v Budapešti, kterou prosazuje premiér Viktor Orbán. Opozice se obává, že realizace tohoto záměru přispěje ke zvýšení vlivu Číny v Maďarsku, zatímco vládní představitelé kritiku označují za „politickou hysterii“.

Liberální odpůrci nacionalistického předsedy vlády Orbána obviňují z nadbíhání Pekingu. Navíc se jim nelíbí, že by čínská univerzita podle nich mohla ohrozit kvalitu vysokoškolského vzdělávání a navíc posílit vliv Pekingu nejen v Maďarsku, ale i v Evropské unii.

„Nesouhlasím s posilováním feudálních vztahů naší země s Čínou,“ řekl podle agentury Reuters student Patrik, který se protestu zúčastnil. Podle něj by finanční prostředky měly být využity „ke zlepšení našich vlastních univerzit místo na budování čínské“.

Nad hlavami demonstrantů se v sobotu objevily i transparenty s takovými nápisy jako „Zrada“. Orbánova vládnoucí strana „Fidesz šmahem rozprodává ubytování maďarských studentů a jejich budoucnost, aby do země mohla přivést elitní univerzitu čínské diktatury“, napsali na Facebooku organizátoři protestu.

Dohoda Maďarska s čínskou univerzitou

Orbán v dubnu podepsal dohodu s prezidentem šanghajské univerzity Fu-tan o vybudování kampusu v Budapešti v místě, kde byla dříve plánována kolej pro maďarské studenty. Vláda tento počin hájí s tvrzením, že Fu-tan je instituce světové úrovně a její pobočka v Budapešti by „umožnila, aby se studenti učili od nejlepších“.

Náměstek ministra pro inovace a technologie Tamás Schanda podle agentury MTI nynější demonstraci odmítl jako zbytečnou akci. Podle něj jde o „politickou hysterii“ vyvolanou na základě nepodložených drbů a zpráv médií.

Proti čínské univerzitě v Budapešti je kromě jiných i primátor maďarské metropole Gergely Karácsony, který pochází z řad liberální opozice. Ve středu v této souvislosti oznámil pojmenování čtyř ulic v okolí místa, kde by čínský kampus měl vyrůst.

Měly by nést názvy „Dalajlámova ulice“, „Ulice ujgurských mučedníků“ a „Ulice svobodného Hongkongu“. Další jméno má vzdát hold pronásledovanému katolickému biskupovi. Peking označuje dalajlámu za nebezpečného separatistu a muslimští Ujgurové podle Západu čelí v Číně genocidě. Peking ale porušování lidských práv popírá.