Pandemie ve světě: Středoevropské země zvažují cestovní dohody, Řecko uvolní pohyb mezi regiony

Pět středoevropských zemí včetně Česka zvažuje uzavření dohod, jimiž umožní přeshraniční cestování očkovaným proti koronaviru. Mohly by přitom vejít v platnost ještě před začátkem letní sezony, kdy by v EU měly být zavedeny takzvané covidové pasy. Řecko oproti tomu uvolní cestování mezi regiony, na tamní ostrovy ale bude nutný test či očkování. Tunisko mezitím oznámilo, že navzdory plným nemocnicím zruší některá omezení.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Středoevropské státy kvůli koronavirové pandemii zavedly různá omezení, jež se dotkla také přeshraničního cestování. Ministři zahraničí Česka, Slovenska, Maďarska, Rakouska, Slovinska a Ukrajiny se sešli na čtvrtečním jednání v Bratislavě.

„Musíme udělat všechno, co je v našich silách, abychom rozběhli letní sezonu dovolených. Vítáme závazek EU, že se přijme evropské řešení. Dočasně bychom chtěli umožnit očkovaným lidem ze sousedních zemí, aby přijeli do Česka. Chceme také umožnit českým občanům, aby mohli volně cestovat do těchto zemí,“ řekl šéf české diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD).

Jeho slovenský protějšek Ivan Korčok uvedl, že Bratislava musí ještě dotáhnout technické detaily, jako je například vydávání potvrzení o absolvování očkování. „Když budeme mít jasno v těchto otázkách, bude možnost dopracovat se k bilaterálním dohodám,“ řekl. Podle něho zatím není známo, jak Slovensko bude přistupovat k očkovaným, kteří dostali vakcínu, jež nebyla schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

V Maďarsku se totiž očkuje ruským přípravkem Sputnik V a vakcínami od čínských firem Sinopharm a CanSino Biologics, jejichž používání EMA zatím nedoporučila. „Domníváme se, že bilaterální nebo regionální dohody jsou nevyhnutelné. Tím bychom zajistili cestování občanů. Bylo by výborné, pokud by střední Evropa byla lídrem v této záležitosti,“ uvedl maďarský ministr Péter Szijjártó.

Český ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) později během dne oznámil, že od soboty 15. května si bude Česko vzájemně uznávat potvrzení o očkování s Polskem, Maďarskem, Rakouskem a Německem. Dodal, že se v tomto ohledu jedná i se Slovenskem. Premiér Andrej Babiš (ANO) dříve avizoval, že těchto zemí by mělo být šest včetně Slovinska.

Řecko i Tunisko rozvolňují

Řekové od pátku už nebudou muset na zvláštní číslo zasílat zprávy SMS, kterými už rok ohlašují vycházky z domova. Od téhož dne budou také moci cestovat mezi regiony – v pevninském Řecku zcela volně, pro cesty na řecké ostrovy ale bude potřeba negativní test či očkování. 

Novinkou je také zkrácení nočního zákazu vycházení, který bude začínat půl hodiny po půlnoci. Restaurace, bary a kavárny, kde smí zákazníci zatím sedět jen ve venkovních prostorech, tak budou moci zavírat až v 0:15. Do konce měsíce nicméně stále nesmí pouštět hudbu, která podle vládních expertů nutí lidi více se k sobě přibližovat, aby se slyšeli.

Řecká vláda oznámila, že lidé budou od pátku také moci volně chodit do obchodů bez toho, aby museli zboží předem objednávat přes internet či si sjednávat návštěvu zařízení předem. Dále však platí povinnost dodržovat rozestupy a nosit na veřejnosti roušky.

Cestování mezi regiony bude od pátku volné v pevninském Řecku. Pro cesty na ostrovy, s výjimkou ostrovů Euboia a Lefkada, bude nutné buď potvrzení o očkování dokončeném před čtrnácti dny, nebo nejvýše tři dny starý negativní PCR test, antigenní test nebo samotest. Ten bude třeba registrovat na vládní stránce. Další možností je potvrzení o prodělání koronavirové nemoci nejvýše před dvěma měsíci.

Pro turisty cestující z ciziny do Řecka bude od tohoto víkendu nutné buď potvrzení o očkování, či negativní PCR test maximálně tři dny starý.

Rozvolňovat se chystá také Tunisko. Od neděle zruší velkou část restrikcí zavedených minulý týden, a to navzdory kolabujícím zdravotním službám, přetíženým kvůli vysokému počtu covidových pacientů. V severoafrické zemi se tak znovu otevřou restaurace, školy a mešity. Vláda chce nově zmírnit i noční zákaz vycházení, který bude začínat ve 22:00, namísto dosavadních 19:00.

Na nutnosti týdenní karantény pro všechny zahraniční turisty, která platí od začátku května, ale úřady budou dál trvat. Premiér Hišám Mašíší uvedl, že vláda se chystá zavést systém bezúročných půjček pro podnikatele, kteří kvůli pandemii přišli o příjmy. 

CDC: Naočkovaní Američané nemusí uvnitř nosit roušky

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) mezitím ve snaze přiblížit Spojené státy normálnímu životu uvolnilo svoje ochranná doporučení pro plně očkované Američany. Těm podle CDC již v podstatě nehrozí nebezpečí nákazy, a tak v některých vnitřních prostorách mohou i přestat nosit roušky a dodržovat ochranné rozestupy. „Po této chvíli jsme všichni toužili – až se nám vrátí alespoň část pocitu normálního stavu,“ řekla šéfka CDC Rochelle Walenská, když nová doporučení oznamovala v Bílém domě.

Podle aktualizovaných doporučení by si však i plně očkovaní měli nadále zakrývat ústa a nos ve veřejné dopravě, v nemocnicích či ve věznicích. Nová pravidla však umožní do značné míry otevřít pracoviště, školy a další místa, aniž by v nich podle expertů bylo nutné nosit roušky nebo udržovat rozestupy. Povinnost zakrývat si obličej ve čtvrtek v návaznosti na nová pravidla zrušil pro naočkované i Bílý dům.