Karas: GRU má na kontě řadu diverzních akcí. Ruská média zmínila vyhoštění, výbuch téměř vůbec

Karas o GRU a ruské mediální reakci na Vrbětice (zdroj: ČT24)

Účast agentů GRU na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích oznámená českou vládou není velkým překvapením, služba má diverzních akcí v zahraničí na kontě řadu, říká dlouholetý zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas. Upozornil také na reakci ruských režimních médií. Ta informovala v zásadě jen o vyhoštění diplomatů, explozím se téměř nevěnovala.

Speciální jednotka 29155 GRU, k níž podle dostupných informací patří agenti odpovědní za výbuch, má podle Karasových informací mezi dvaceti a 55 příslušníky. Zmínil, že kromě otravy Sergeje Skripala působila při okupaci Krymu, podílela se na hackerských útocích po světě, angažovala se v prezidentské kampani v USA a pokusila se o státní převrat v Černé Hoře v roce 2016.

Tuto jednotku podle Karase neřídí přímo Kreml, byť obecně má dohled nad vším a o jejích významných akcích musí vědět, stejně jako další tajné služby. „Při událostech kolem Skripala Kreml vyznamenal oba příslušníky. Vyznamenal i řadu ruských vojáků, kteří se účastnili okupace Krymu, přestože Kreml původně tvrdil, že s nimi nemá nic společného. Tyto argumenty svědčí o tom, že Kreml velmi dobře ví, co se v GRU děje,“ je přesvědčen Karas.

GRU je přímo podřízena generálnímu štábu ruské armády. Od roku 2018 ji vede Igor Kosťukov.

Média

Ruská státem kontrolovaná média, především federální televizní kanály, o celém případu informovaly jen velmi málo, upozornil Karas. Nejsledovanější zpravodajská relace v neděli na Prvním kanálu zahájila svůj hodinový program dvanáctiminutovou reportáží o úspěších ruských krasobruslařů, dalších osm minut autoři kritizovali amerického prezidenta.

Až po půl hodině se objevila minutová zmínka o tom, že Prahu musí opustit 18 diplomatů. Mluvčí diplomacie Marija Zacharovová divákům sdělila, že to neslouží zájmům českého lidu a že to Česko dělá na příkaz Spojených států. Slovo Vrbětice nezaznělo.

Podobné bylo pokrytí i v jiných státem kontrolovaných médiích, tedy těch, z nichž čerpá informace většina obyvatel. Událostem kolem výbuchu se nevěnovala téměř vůbec.

Sumář hlavních událostí neděle na webu dalšího velkého kanálu Rossija výbuch zmínil s tím, že česká strana nepředložila žádné důkazy. „Rusko odpovědělo na český absurd rozhodným protestem,“ informovala diváky.

Polský spolupracovník ČT v Moskvě Tomasz Dawid Jedruchow potvrdil, že režimní média informovala téměř výhradně o vyhošťování, a nikoliv o jeho odůvodnění. Podrobnější informace i s kontextem událostí ve Vrběticích přinesla nezávislá internetová média, například web Meduza.io.