Na počest prince Philipa zazněly salvy z děl. Pohřeb bude 17. dubna

Dělostřelecké salvy o sobotním poledni britského času (13:00 SELČ) uctily památku prince Philipa, manžela britské panovnice Alžběty II., který zemřel v pátek ráno na zámku Windsor ve věku 99 let. Výstřely z děl hřměly po celé Británii, na Gibraltaru i na vojenských lodích plujících po mořích. Salvy zazněly i v Austrálii. Buckinghamský palác již oznámil datum pohřbu prince, konat se bude 17. dubna.

Dělostřelbu doporučily úřady obyvatelům sledovat z domova v televizi. Podobné salvy zazněly po úmrtí královny Viktorie v roce 1901 a někdejšího ministerského předsedy Winstona Churchilla v roce 1965, připomněla BBC.

Ministerstvo obrany předem upozornilo, že dělostřelecké baterie v Londýně, Edinburghu, Cardiffu, Belfastu a dalších městech a kanony vojenských lodí na mořích vypálí tradičních 41 ran, a to po jedné ráně každou minutu následující po poledni na počest vévody, který za druhé světové války sloužil jako námořní důstojník.

„Díky hlubokému pochopení našich hodnot, norem a étosu byl po dobu téměř osmi desetiletí blízkým přítelem služby v námořnictvu,“ uvedl první lord admirality, admirál Tony Radakin a ocenil vévodovu „empatii, náklonnost a angažovanost“ vůči flotile.

Náčelník generálního štábu Nick Carter dodal, že vévoda byl pro ozbrojené síly „velkým přítelem, inspirací a vzorem“ a že po dobře prožitém životě zanechal dědictví „nezdolného ducha, neochvějnosti a neotřesitelného smyslu pro povinnost“.

Pohřeb se bude konat 17. dubna

Buckinghamský palác oznámil termín Philipova pohřbu - a to v sobotu 17. dubna. Podle Reuters je pravděpodobné, že se bude jednat o malou soukromou záležitost, zbavenou velkoleposti tradičních královských ceremonií kvůli omezením proti šíření nákazy koronavirem i kvůli známé princově nechuti vyvolávat rozruch okolo vlastní osoby.

„Nebude se konat žádný státní pohřeb, protože ten přísluší zejména britským panovníkům a panovnicím, výjimkou bylo úmrtí ikonického válečného premiéra Winstona Churchilla. Princ Philip - i na vlastní přání - bude mít pohřeb na hradě Windsor, měl by být ve vojenském duchu,“ doplnil zpravodaj ČT ve Spojeném království Bohumil Vostal.

Poslední rozloučení podle něj ovlivní i pandemie koronaviru. „Lidé se nebudou moci přijít rozloučit s rakví, kde by byly vystaveny jeho ostatky, jako tomu bylo například, když zemřela královna matka, matka Alžběty II. S ní se přišly rozloučit stovky tisíc Britů. To nyní není možné.“

Spekulace o účasti Harryho

List The Guardian v souvislosti s plánovaným pohřbem napsal, že pokud by ze Spojených států na obřad přiletěli princ Harry a jeho manželka Meghan, museli by zřejmě nejméně do pětidenní karantény. Podle současných nařízení musí každý, kdo do Anglie přicestuje, zůstat v karanténě po dobu deseti dní. Zkrátit ji lze na pět dnů, pokud si cestující po jejich uplynutí zaplatí za test a pokud ten vyjde negativně.

Vzhledem ke statusu královské rodiny se spekuluje o tom, že by Harry mohl dostat výjimku. Některým úlevám se nyní těší členové diplomatických misí a konzulárních úřadů v Británii a zaměstnanci mezinárodních organizací včetně rodin.

Dvojice zatím neoznámila, zda se pohřbu zúčastní. Někteří komentátoři mají za to, že Harry přicestuje sám. Vévodkyně ze Sussexu totiž čeká druhé dítě, které se má narodit v létě. Loni v červenci potratila.

Návrat do Velké Británie by byl prvním veřejným vystoupením po třaskavém rozhovoru páru s moderátorkou Oprah Winfreyovou. V široce diskutovaném interview Harry a Meghan mluvili o důvodech svého odchodu ze Spojeného království. Po tomto vystoupení klesla obliba páru u britské veřejnosti na nejnižší úroveň za dobu měření, vyplynulo z průzkumu agentury YouGov.

Zpravodaj ČT Vostal: Královská rodina vyzývá, aby lidé uctili památku Philipa darem pro charitu (zdroj: ČT24)

Květiny ve Windsoru a před Buckinghamským palácem

I přes prosbu královské rodiny, aby se veřejnost řídila pravidly platnými v době pandemie a vyhýbala se návštěvám královských sídel, lidé přes noc kladli kytice před hrad Windsor a Buckinghamský palác.

Vévoda z Edinburghu, jak zněl Philipův oficiální titul, byl Alžbětiným manželem po 73 let. Byl nejdéle sloužícím královským chotěm v britských dějinách. Agentura Reuters označila prince Philipa za pilíř Alžbětina panování, které trvá už 69 let.

Britský list Daily Mail kvůli úmrtí vyšel v největším rozsahu ve své historii - na 144 stranách, z nichž většina byla věnována právě zesnulému vévodovi.