Končící premiér Vietnamu Nguyen se stal prezidentem. Parlament zvolil i nového šéfa vlády

Vietnamský parlament v pondělí zvolil příštím premiérem Pham Minh Chinha, člena komunistické strany se zkušenostmi z bezpečnostní oblasti. Dosluhující premiér Nguyen Xuan Phuc se stane prezidentem. Jako premiér se zasazoval například o integraci země do globální ekonomiky. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Národní shromáždění, které má zhruba 500 členů, stvrdilo hlasováním návrh, který učinila v lednu na celonárodním kongresu komunistická strana. Pro dvaašedesátiletého Pham Minh Chinha hlasovalo 96,25 procenta zákonodárců.

Pham v minulosti zastával několik postů na ministerstvu pro veřejnou bezpečnost, než ho komunistická strana vybrala do čela provincie Quang Ninh sousedící s Čínou. Přisuzují se mu úspěchy na poli ekonomického rozvoje v Quang Ninh, kterých dosáhl pomocí správní reformy.

Nguyen má hlavně reprezentovat Vietnam

Končící šestašedesátiletý premiér Nguyen dosáhl horní věkové hranice pro premiérský post. Jako prezident bude mít především reprezentativní funkci. Jako premiér se zasazoval o integraci Vietnamu do globální ekonomiky a podle agentury AP se mu dařilo udržet ekonomický růst na sedmi procentech až do minulého roku, kdy svět zasáhla pandemie covidu-19.

Cestou přísných opatření včetně celonárodního omezení pohybu dokázal Vietnam šíření viru zamezit a rychle otevřít ekonomiku a výrobu. V roce 2020 byl mezi hrstkou zemí, které zaznamenaly ekonomický růst.

Vedení Vietnamu oficiálně stojí na čtyřech „pilířích“ – vlivném generálním tajemníkovi komunistické strany, prezidentovi země, premiérovi a předsedovi národního shromáždění, tedy orgánu, který podle agentury Reuters z velké části jen stvrzuje předložené návrhy.

Jména nejnadějnějších kandidátů na všechny čtyři posty byla v politických kruzích už dobře známá, v prosinci minulého roku ale byla označena za tajnou informaci, což mělo zamezit možným kritickým debatám.