V Mexiku zemřela žena, kterou zaklekla policistka. Záběry incidentu pobouřily veřejnost

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v pondělí odsoudil policejní zákrok, při kterém v prázdninovém resortu nedaleko Cancúnu zemřela žena ze Salvadoru. Na záběrech byla zachycena, jak jí na krku klečí policistka. Videozáznam zákroku oběhl sociální sítě a pobouřil obyvatele obou středoamerických zemí, informovaly agentury AP a Reuters.

Obětí policejního zásahu byla šestatřicetiletá Victoria Salazarová, která byla vystavená „brutálnímu zacházení a vraždě“, řekl Obrador. Policie ženu zadržela o víkendu v přímořském městě Tulum na pobřeží Karibského moře.

Záběry ukazují Salazarovou, jak leží na břiše se spoutanýma rukama vedle policejního auta a křičí, na zádech jí přitom klečí policistka. Kolem postávají další tři strážníci. Policie později její bezvládné tělo naložila do dodávky a odjela. Videozáznam zásahu od soboty koluje na sociálních sítích.

Prokuratura mexického státu Quintana Roo, kde Tulum leží, začala v neděli případ vyšetřovat. Všichni čtyři policisté byli zadrženi a čelí stíhání za vraždu ženy motivovanou jejím pohlavím. Pitva následně prokázala, že Salazarová zemřela na následky zlomených krčních obratlů.

Zákrok se podobal incidentu ohledně George Floyda

Matka zemřelé reportérům sdělila, že Salazarová měla dvě dcery a v Tulumu pracovala jako hotelová uklízečka. Zemřelá podle mexických migračních úřadů žila v zemi nejméně od roku 2018.

Případ si získal pozornost veřejnosti i médií pro podobnost s incidentem z loňského léta v americkém Minneapolis. Tehdy po policejním zákroku zemřel Afroameričan George Floyd. Z jeho vraždy je obviněn policista Derek Chauvin, se kterým v pondělí začal ve Spojených státech soudní proces.