V červenci už budeme slavit spolu, slíbil Biden. Od května se mají očkovat všichni dospělí

Bidenův projev a komentář amerikanisty Pondělíčka (zdroj: ČT24)

Americké státy musí do 1. května rozšířit skupinu kandidátů na očkování proti covidu-19 na všechny obyvatele starší 18 let. S takovým pokynem přišel prezident Joe Biden ve svém prvním projevu k národu v hlavním vysílacím čase. Nastínil v něm plán překonání pandemie, který má umožnit oslavy Dne nezávislosti 4. července s blízkými.

„Byť to bylo pro každého jiné, všichni jsme něco ztratili,“ citovala agentura AP ohlédnutí za rokem pandemie. Ta si v USA vyžádala 530 tisíc životů.

„Jediným způsobem, jak získat zpět svoje životy, jak dostat ekonomiku na správnou cestu, je porazit virus,“ pokračoval Biden. Ujišťoval, že v tomto směru využívá všechny nástroje, kterými jako prezident disponuje, a zopakoval slib, že Spojené státy budou mít do konce května dostatečné zásoby vakcín pro dokončení imunizace dospělého obyvatelstva.

„Minimální počet očkovaných během jednoho dne by se měl držet nad dvěma miliony,“ připomněl zpravodaj ČT ve Washingtonu David Miřejovský. Upozornil, že řada Američanů bude kvůli lživým informacím vakcíny i nadále odmítat i přes Bidenovo ujištění, že všechny schválené látky jsou bezpečné.

Události: Potřebuji každého z vás, řekl Biden Američanům (zdroj: ČT24)

Všichni dospělí

„Všichni dospělí Američané budou způsobilí pro to dostat vakcínu nejpozději 1. května. To je mnohem dřív, než se čekalo,“ prohlásil prezident s tím, že všichni se budou moci postavit do fronty. Milník vytyčil v momentě, kdy bylo napříč USA podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) podáno skoro 100 milionů dávek vakcín.

Tempo v posledních dnech zrychluje a Biden ve čtvrtek večer oznámil další kroky na posílení tohoto trendu včetně nových center pro hromadné očkování či povolání zubařů, veterinářů a studentů medicíny do role „vakcinátorů“. Dále slíbil zprovoznění portálu, kde lidé budou moci vyhledat místo s připravenými dávkami.

„Bylo vidět, že se snaží vymezit proti předcházející administrativě, byť Donalda Trumpa přímo nejmenoval,“ vypíchl amerikanista z Univerzity Karlovy Jiří Pondělíček. Upozornil, že Bidenova slova o pomalém očkování za Trumpa nebyla zcela pravdivá.

Ústup epidemie

Prezident apeloval, že aby se představa o tradičních sešlostech 4. července naplnila, je nutné nadále dodržovat protiepidemické zásady a přihlásit se na očkování, jakmile to bude možné. „Tahle bitva zdaleka není u konce.“ Varoval před hromadnými akcemi a sešlostmi během nadcházejících jarních prázdnin.

Epidemie je v USA už asi dva měsíce na ústupu, průměrný počet nových nákaz spadl už skoro na pětinu nejvyšší hodnoty ze začátku ledna a řada států odvolává restrikce kolem podnikání či nařízení o nošení roušek. Úmrtí připisovaná covidu-19 ale stále přibývají rychleji než při letním vrcholu a panují obavy, že rychlé rozvolnění povede k novému rozmachu.

Balíček

Miřejovský připomněl, že Biden krátce před projevem podepsal masivní stimulační balíček v hodnotě 1,9 bilionu dolarů (téměř 42 bilionů korun). Většina Američanů získá 1400 dolarů, pomoc zamíří také k samosprávám či na distribuci vakcín.

„Jde o obrovské peníze, Spojené státy se kvůli tomu musí zadlužit,“ upozornil zpravodaj. Většina obyvatel je i tak podle průzkumů veřejného mínění pro, a to i mezi republikánskými voliči.