Stále více migrantů volí riskantní cestu přes Alpy. Ohrožuje je mráz i laviny

Horizont: Stále více migrantů volí riskantní cestu přes Alpy (zdroj: ČT24)

Ani pandemie koronaviru a zpřísněné hraniční kontroly nezastavily migranty v jejich cestě do Evropy. Stále větší část z nich volí extrémně nebezpečnou trasu přes italsko-francouzské Alpy. Absolvují ji v zimě, v noci, často i s malými dětmi.

Podobné pochody v Alpách představují výzvu i pro zkušené horaly. Přesto je teď v zimě podstupuje stále víc migrantů. Italský červený kříž jich poblíž Claviere od roku 2017 zachytil pět tisíc, zhruba čtvrtinu jenom za poslední půlrok.

To, že je odhalí úřady, přitom není jediné nebezpečí – v noci je patnáct stupňů pod nulou a hrozí také laviny. „V některých případech došlo k trvalým zraněním. Lidé si kvůli extrémnímu chladu museli nechat amputovat prsty,“ poznamenal Michel Belmondo.

Tento dobrovolník z Italského červeného kříže na místních stezkách varuje před nebezpečím. Přes den míjí hlavně turisty. Po setmění pak ty, kteří hledají lepší život.

„Dříve to byli hlavně mladí migranti původem z Afriky. Teď je nahradily rodiny, často s malými dětmi, které přicházejí po balkánské trase. Pocházejí nejvíce z Afghánistánu, Íránu, Iráku,“ popsal Belmondo. 

Do Evropy se však nadále migranti dostávají i neméně riskantní středomořskou trasou. Německá plavidlo Sea Watch jich jen za víkend zachránilo 360. Loni na moři zahynulo víc než 1200 běženců.