Prázdný sambodrom v Riu i bulváry v New Orleans. Karnevalová sezona je kvůli covidu bez mas

New Orleans a Rio de Janeiro. Dělí je od sebe přes sedm a půl tisíce kilometrů vzdušnou čarou, přesto mají společnou jednu zásadní věc. V předpostní době tu vrcholí karnevaly. Průvod Mardi Gras v prvním případě a přehlídka v rytmu samby v druhém patří k výkladním skříním těchto měst. Letos se ale tyto dva vrcholy karnevalové sezony kvůli covidu zrušily. Stejně tak dopadl i karneval v Benátkách. V Austrálii, kde je koronavirová situace příznivější, naopak s velkým finále Mardi Gras, průvodem za práva LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby), počítají.

Každý únor americké New Orleans ožívá barvami. Karnevalové průvody v rámci oslav Mardi Gras právě tady v městě na řece Mississippi patří k těm nejproslulejším. Název Mardi Gras vychází z francouzštiny a v překladu znamená Tlusté úterý. Je předzvěstí postní doby, která začína na popeleční středu den nato.

Rok 2020 a New Orleans v přehlídce barev, masek a alegorických vozů. Mardi Gras před dobou covidovou (zdroj: EBU)

Letos ale půst postihl New Orleans dříve, než by si jeho obyvatelé přáli – alespoň tedy ten společenský. Kvůli pandemii koronaviru karnevalovou sezonu v New Orleans výrazně narušila protiepidemická opatření a vrchol předpostních dnů, průvod, byl zrušen úplně.

Město, kde se zrodil jazz, se muselo přizpůsobit. Velké alegorické průvody nahradily jen miniaturní ostrůvky lidí na prázdných bulvárech.

Policie New Orleans už týden před vyvrcholením covidového Mardi Gras své spoluobčany žádala, aby se neshromažďovali ve velkých skupinách. 

Lidé v New Orleans si tak našli aspoň symbolickou cestu, jak Mardi Gras „společně“ oslavit. Podle CNN se více než tři tisíce domů vyzdobyly a kolemjdoucí se mohli na výtvory podívat alespoň z ulice přes plot. „Mardi Gras v žádném případě není mrtvý,“ řekl radní města Jay Banks.

Karnevalové oslavy před popeleční středou se pravidelně konají i na dalších místech světa. Například v Evropě. I na starém kontinentě to ale bylo bez mas lidí a ve velmi omezeném režimu.

Například v německém Mnichově probíhají předpostní radovánky na Viktualienmarkt. Letos ale byly zrušeny. Některým místním tak nezbývalo nic jiného než alespoň zapózovat před fotografem a porovnat letošní a loňské snímky.

V Austrálii se s průvodem za práva LGBT počítá

V Austrálii je Mardi Gras už roky v duchu boje za práva LGBT komunity. Tohle spojení sahá až do 70. let. Město Sydney o průvod nepřijde ani letos. Díky příznivé pandemické situaci na kontinentu se zatím nezakázal, byť samozřejmě bude probíhat za jistých opatření – doporučení. Průvod je naplánovaný na 6. březen.

Fotografie z loňského průvodu Mardi Gras v Sydney
Zdroj: Reuters/Loren Elliott

Slavný karneval v Riu se zrušil

Karneval v Riu de Janeiro za normálních okolností denně navštíví klidně i dva miliony lidí. Je tím vůbec nejslavnějším na planetě. V covidem těžce postižené Brazílii ale nyní proběhnout nemohl. Prázdné ochozy monumentálního sambodromu se letos rozsvítily alespoň symbolicky.

Pro Brazilce to je samozřejmě bolestivá ztráta. „Smutek, prázdnota,“ popsal pro The Guardian Jorge Mariano, který je ředitelem jedné z karnevalových škol. 

V Benátkách rejdí trochu jiné masky, než je zvykem

Tradiční rejdění masek je symbol karnevalu v italských Benátkách. I tady se ale nemohl uskutečnit tak, jak je zvykem. Ulice známého italského města zůstaly prázdné, uvedla agentura AP.

Letos dominovaly jiné masky, ty ochranné – ústenky a roušky. Na vylidněném náměstí Svatého Marka se jen sporadicky objevily malé skupinky lidí s maskami.

Osud benátského karnevalu byl nakonec stejný jako osudy některých představení divadelních souborů nebo koncertů kapel – přesunul se na internet.

Z domova se tak mohli lidé připojit na digitální platformy a sledovat streamy. Atmosféru únorového „města na vodě“ jim to ale zprostředkovat mohlo jen těžko.

Karneval v Benátkách letos jen on-line (zdroj: EBU)