TÉMA

Popeleční středa

Maskovaný masopustní průvod prošel bývalou pevností v Josefově

Mnohá města a obce ožívají masopustními veselicemi. Období masopustu, které začíná po svátku Tří králů 6. ledna a končí Popeleční středou na začátku půstu před Velikonocemi, je spojeno s maškarními průvody a hodováním. Protože Popeleční středa nemá pevné datum, masopust končívá různě, v době od poloviny února po začátek března. Letos připadla Popeleční středa na 22. února. V sobotu se na cestu po obci vypravil maskovaný průvod v Josefově na Náchodsku.
18. 2. 2023|

Prázdný sambodrom v Riu i bulváry v New Orleans. Karnevalová sezona je kvůli covidu bez mas

New Orleans a Rio de Janeiro. Dělí je od sebe přes sedm a půl tisíce kilometrů vzdušnou čarou, přesto mají společnou jednu zásadní věc. V předpostní době tu vrcholí karnevaly. Průvod Mardi Gras v prvním případě a přehlídka v rytmu samby v druhém patří k výkladním skříním těchto měst. Letos se ale tyto dva vrcholy karnevalové sezony kvůli covidu zrušily. Stejně tak dopadl i karneval v Benátkách. V Austrálii, kde je koronavirová situace příznivější, naopak s velkým finále Mardi Gras, průvodem za práva LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby), počítají.
20. 2. 2021|

Stopy masopustu vedou až do indoevropských časů. Masky měly za účel zahnat duchy zimy

Každý rok v únoru obvykle vychází do ulic českých měst a vesnic průvody masek, karnevalových maškar a kostýmů všeho druhu v rámci tradičních masopustních zábav. Na jejich cestě je obvykle čeká jídlo spojené s hudbou či tancem. Tradice předjarního veselí má hlubokou historii, oslavy totiž mohou mít kořeny až v časech indoevropské kultury nebo v prastarém kultu zimního slunovratu. Hlavním účelem masek tehdy nebylo pobavení, ale sloužily k zahnání temných duchů tmy a mrazu.
13. 2. 2021|

Dítě vyhodili z okna i s postýlkou, aby ho zachránili, přibližuje pamětnice bombardování Prahy

Před 75 lety, 14. února 1945, začaly na Prahu dopadat spojenecké bomby. Přestože válka se blížila ke konci a nálety se do té doby hlavnímu městu vyhýbaly, spadlo během několika minut na město 150 tun výbušnin, které způsobily na takzvanou Popeleční středu smrt více než sedmi set lidí. Některým zachránila život až neuvěřitelná náhoda.
13. 2. 2020|

Konec masopustního veselí, začíná půst. Je Popeleční středa

Je Popeleční středa. Křesťanům začíná čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi. Lidé by měli v jídelníčku vynechat maso, nebo se vzdát dočasně věcí, na které jsou zvyklí a které jim ulehčují život. Namísto jízdy autem mohou jít pěšky, odepřít si mohou třeba i počítač či sociální sítě. Smyslem půstu, který zná nejen křesťanství, ale i judaismus a islám, je duchovní očista.
6. 3. 2019Aktualizováno6. 3. 2019, 11:14|