Trumpova obhajoba: „Impeachment je nespravedlivým a hrubě protiústavním činem politické msty“

Události: Impeachment v USA (zdroj: ČT)

Soud s bývalým americkým prezidentem vstoupil do další fáze. Skončila část věnovaná obžalobě a slova se ujali obhájci Donalda Trumpa. „Článek impeachmentu ležící před Senátem je nespravedlivým a hrubě protiústavním činem politické msty,“ řekl na úvod svého vystoupení obhájce Michael van der Veen. Podle něj by měli senátoři promptně a rozhodně hlasovat pro jeho odmítnutí.

„Toto otřesné zneužití ústavy jen dál rozděluje naši zemi, když bychom se měli snažit sjednotit kolem sdílených priorit,“ uvedl van der Veen. Trumpův tým dal najevo, že využije jen zlomek z přidělených šestnácti hodin. Nakonec z jednacího času využil zhruba tři hodiny.

Obžaloba amerického exprezidenta viní ze záměrného vyvolání násilností, které měly zabránit vyhlášení Joea Bidena vítězem voleb. Van der Veen se proti tomu ostře ohradil. Označil za „absurdní“ naznačovat, že Trumpův projev pronesený před vypuknutím nepokojů v Kapitolu představoval podněcování násilí.  

Trump jako první z amerických prezidentů čelí ústavní žalobě podruhé. Očekává se, že stejně jako loni bude 45. prezident USA osvobozen, neboť drtivá většina republikánských senátorů odmítla ústavnost soudu. 

Horizont ČT24: Publicista Roman Joch k impeachmentu (zdroj: ČT24)

Tehdejší prezident své příznivce vyzval k pochodu k sídlu Kongresu s tím, aby protestovali „poklidně a vlastenecky“, také ale 6. ledna hovořil o „boji“ za záchranu země a o tom, že „nemůžeme dopustit“, aby do Bílého domu nastoupil „nelegitimní prezident“. Tím myslel Joea Bidena, jehož vítězství ve volbách v té době už dva měsíce odmítal uznat.

Trumpovi příznivci po zmíněném projevu na několik hodin obsadili značnou část areálu Kapitolu a svým vpádem narušili projednávání výsledků prezidentské volby. V davu byly i polovojenské skupiny. Několik jejich členů je obviněno ze spiknutí. 

Podle žalobců Trump měsíce podněcoval nebezpečné extremisty

Podle žalobců Trump „rozzuřil svým nebezpečným lhaním a násilnou rétorikou“ nebezpečné extremisty, a to „natolik, že byli připravení a lační pustit se do nejnebezpečnější akce,“ řekl žalobce Jamie Raskin u senátního soudu. 

Žalobci jako nové důkazy proti Trumpovi zveřejnili zatím nepublikované záznamy z bezpečnostních kamer – včetně evakuace viceprezidenta Pence nebo šéfa senátních demokratů Schumera – oba dav hledal a jako nepřátelům prezidenta sliboval smrt.