V Izraeli platí třetí lockdown. Země ale naočkovala už pětinu populace

Události: Izrael rychle očkuje (zdroj: ČT24)

Izrael znovu zrychluje tempo očkování. Zajistil si totiž další dodávky vakcíny a do konce března chce být první zemí na světě, která podá vakcínu proti koronaviru všem dospělým. Devítimilionový Izrael zatím proočkoval 1,8 milionu obyvatel. Přes optimistické vyhlídky ale židovský stát vstoupil už do třetí přísné uzávěry, přírůstek nakažených totiž zůstává vysoký.

„Už jsem si na to zvykl, ale jsem plný emocí. A jsem si jistý, že všichni občané, kteří taky dostanou druhou dávku, mají podobné pocity,“ uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který už obdržel obě dávky vakcíny.

Izrael se rychle blíží hranici dvou milionů podaných dávek. Tempo se trochu zpomalilo počátkem ledna, protože zásoby se tenčily, teď na telavivské letiště dorazila další velká zásilka. „Budeme první zemí na světě, která překoná koronavirus. Dohoda s firmou Pfizer nám umožňuje naočkovat celou populaci ve věku šestnáct a víc let do konce března,“ slibuje premiér židovského státu.

Jádrem a klíčovým místem operace je obří skladovací hala na půl cesty mezi Tel Avivem a Jeruzalémem, odkud se vakcína rozváží do nemocnic a očkovacích center. „Když vakcínu vyndáme z boxu, zbývá nám sto dvacet hodin, zhruba pět dnů. To je doba trvanlivosti preparátu,“ vysvětluje generální ředitel skladu firmy Teva Uri Gat-Palaš.

Očkuje se v nemocnicích či sanitkách, vakcinační centra radnice zřizují i na náměstích. „Chci už se cítit svobodně. Nejsem mladá a každý rok je důležitý. Toužím zase cestovat,“ říká Lydia Karmiová, obyvatelka Tel Avivu.

Prozatím si ale musí počkat, Izraelci totiž mají zákaz opustit zemi a nesmí se vzdalovat na víc než kilometr od domova. Školy i většina obchodů jsou zavřené – i přes protesty živnostníků. Vláda se rozhodla pro tvrdý kurz, protože denně přibývá zhruba sedm tisíc nakažených. Politici slibují, že tentokrát je to díky vakcinaci opravdu naposledy.