Volby v Nigeru mají finalisty. O druhém demokraticky zvoleném prezidentovi se rozhodne v únoru

Niger v únoru čeká druhé kolo prezidentských voleb, protože v tom prvním, které se konalo před týdnem, žádný z kandidátů nezískal více než 50 procent hlasů. O přízeň voličů se bude ucházet kandidát vládnoucí strany Mohamed Bazoum a bývalý prezident Mahamane Ousmane. O předběžných výsledcích voleb v sobotu podle agentury Reuters informovala státní volební komise.

Bazoum z Nigerské strany pro demokracii a socialismus (PNDS) po prvním kole voleb vede se ziskem 39,33 procenta hlasů, Ousmane získal 17 procent hlasů.

Druhé kolo se zřejmě bude konat 21. února. Do té doby musí ústavní soud vyřešit případné stížnosti na průběh prvního kola hlasování a potvrdit jeho výsledky. Současný nigerský prezident Mahamadou Issoufou z postu odchází po dvou pětiletých funkčních obdobích.

Niger, jedna z nejméně rozvinutých zemí světa, tak má podle všeho před sebou první předání moci mezi dvěma demokraticky zvolenými prezidenty. Příští hlava státu bude muset řešit narůstající násilí ze strany povstalců napojených na teroristické organizace Al-Káida a Islámský stát. Jejich útoky si za loňský rok vyžádaly stovky životů.