Život Rusů se vrátí k normálu, vyjádřil Putin naději v novoročním projevu

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém novoročním projevu konstatoval, že uplynulý rok byl mimo jiné kvůli pandemii koronaviru obtížný pro všechny. Vyjádřil také naději, že v nadcházejícím období se podaří Rusům vrátit k normálnímu životu. Agentura TASS upozornila, že Putinovo letošní novoroční přání trvalo šest minut, nejdéle ze všech jeho podobných vystoupení v 21. století.

„Nikdo si neuměl představit, jakými zkouškami budeme muset všichni projít. Zdá se, že uplynulý rok do sebe pojal břemeno let několika. Byl těžký pro každého z nás. Pro některé s hořkou ztrátou blízkých a milovaných lidí,“ pronesl šéf Kremlu v projevu, jejž tradičně mohli jako první vidět obyvatelé ruského Dálného východu. Tam vzhledem k časovému posunu nový rok začal s náskokem proti evropské části země.

Zkoušky a neštěstí podle Putina přicházejí nevyhnutelně. Rusy podle agentury Interfax vyzval, aby věřili v sebe, před obtížemi neustupovali a dodal, že je přesvědčen, že se jim společně problémy podaří překonat a vrátit se k normálnímu životu.

Od vypuknutí pandemie Rusko zaregistrovalo přes 3,1 milionu infikovaných a vláda před několika dny připustila, že koronavirus způsobil mnohem více úmrtí, než chorobě připisuje operativní štáb. Ten zveřejňuje denní statistiky, podle nichž dosud s nemocí zemřelo 57 019 osob. Ruský statistický úřad Rosstat koronaviru přičítá 116 030 úmrtí od dubna do listopadu a podle vicepremiérky Taťjany Golikovové mohl virus způsobit až 186 tisíc úmrtí. Úřady rozpor vysvětlují různými metodami výpočtů.

Rekord v délce projevu drží Boris Jelcin

Putin byl dosud podle agentury TASS v novoročních projevech časově úspornější, jeho nejdelší novoroční poselství trvalo přes 4,5 minuty a přednesl ho v roce 2013. Tehdy také nečekaně pronesl dva projevy.

Zatímco jeden byl předtočený tradičně v Kremlu, druhý proběhl před kamerami živě v Chabarovsku. Putin v něm vyjádřil solidaritu s oběťmi katastrofálních záplav, které ten rok postihly ruský Dálný východ. Na rozdíl od předtočené verze v něm rovněž reagoval na teroristické útoky v jihoruském Volgogradě, které si krátce před koncem roku vyžádaly desítky mrtvých.

Rekord drží podle agentury TASS Boris Jelcin, který na sklonku roku 1999 ve svém novoročním projevu oznámil rezignaci. Hovořil déle než deset minut.