Na Slovensku nákaza covidem rekordně roste, vláda zpřísní opatření

Slovenská vláda se rozhodla od Nového roku zpřísnit opatření proti šíření nákazy koronavirem, a to i o zákaz návštěv v domácnostech. Zavírají se také lyžařská střediska. Oznámil to ve čtvrtek premiér Igor Matovič na Facebooku poté, co země zaznamenala ve středu 6315 nových případů nákazy koronavirem. Je to nejvyšší denní přírůstek infikovaných od začátku pandemie.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

Matovič podle webu Denníku N oznámil přijetí přísnějších opatření poté, co ho k tomu už několik dní vyzývalo konzilium odborníků i koaliční kolegové. Mnozí experti navrhovali zavést přísnější uzávěru již před Vánoci.

Přísnější opatření včetně zákazu návštěv budou platit už od nadcházející půlnoci. Podle Denníku N tak už nebude platit ani výjimka na vytváření takzvaných bublin, ve kterých lidé prožili vánoční svátky.

„Právě nedodržování doporučení a opatrnosti při setkávání v domácnostech se dnes jeví jako nejzásadnější epidemiologický problém. Bohužel, mnozí lidé chodí po návštěvách křížem krážem a nemocnice kolabují,“ napsal premiér a vyzval lidi, aby zrušili plány na bujaré silvestrovské oslavy a zůstali doma.

Ministr dopravy Andrej Doležal také oznámil, že se čtvrtkem musí zastavit provoz lyžařská střediska a že hotely nebudou moci přijímat nové hosty. Ti, kteří už v nich ubytovaní jsou, mohou zůstat, pobyt si ale nemohou prodloužit.

Česká republika, která má ve srovnání se Slovenskem přibližně dvojnásobný počet obyvatel, zaznamenala ve středu rovněž rekordní denní nárůst 16 939 pozitivních testů na koronavirus.

Prezidentka Zuzana Čaputová lidem připomněla, že silvestrovská noc do velké míry určí epidemickou situaci nejbližších dnů a týdnů. „Jedna prohýřená noc nestojí za vyčerpání zdravotníků u nových pacientů s covidem a nestojí ani za ohrožení zdraví nás a našich blízkých,“ uvedla Čaputová, která Slováky vyzvala k opatrnosti a zdrženlivosti.

Podle serveru aktuality.sk kromě 6315 pozitivních PCR testů přibylo na Slovensku během uplynulého dne také 5954 lidí, u nichž byly pozitivní antigenní testy.

Slovenská vláda se naposledy sešla v úterý, kdy prodloužila nouzový stav o 40 dnů a zákaz vycházení do 10. ledna, připomněl server Teraz.sk. Dodal, že kabinet dal do zákazu dvě desítky výjimek, které se týkaly nejen nezbytných životních potřeb, ale i rekreace či návštěv blízkých, přestože konzilium odborníků varovalo, že taková opatření jsou nedostatečná.

V souvislosti s nemocí covid-19, kterou nový koronavirus způsobuje, zemřelo ve středu na Slovensku dalších 73 pacientů. Celkový počet osob, jež v zemi dosud zemřely v souvislosti s koronavirovou infekcí, se tak zvýšil na 2138.

Čína schválila vakcínu Sinopharm

První vakcínu na covid-19 schválenou pro použití u široké veřejnosti už má také Čína. Místní regulátor zdravotnických výrobků udělil mimořádné povolení očkovací látce od státem vlastněné společnosti Sinopharm založené na „deaktivovaném“ koronaviru.

Vakcínu vyvinula skupina China National Biotec Group (CNBG), což je jedna z větví Sinopharmu. Výrobce ve středu oznámil, že látka ve třetí fázi klinických testů dosáhla 79procentní účinnosti. Podle agentury Reuters ale CNBG nezveřejnila detailní data o efektivitě svého přípravku BBIBP-CorV.

Vakcína Sinopharmu je založená na oslabeném koronaviru, který se nedokáže v lidských buňkách množit a má imunitní systém naučit, jak si poradit s plnohodnotným virem SARS-CoV-2. V Číně je v různých fázích vývoje i několik dalších potenciálních očkovacích látek, žádná ale zatím nedostala zelenou pro široké nasazení.

Už před schválením první vakcíny byl v Číně naočkován proti covidu-19 asi milion lidí z řad zdravotnického personálu. Nejlidnatější země světa chce do čínského nového roku, který letos připadá na 21. února, naočkovat alespoň 50 milionů ze svých 1,4 miliardy obyvatel.

Maďarsko vakcíny proti koronaviru nakoupí prostřednictvím Evropské unie nebo právě přímo z Číny. Řekl to Gergely Gulyás, šéf kabinetu premiéra Viktora Orbána. Rusko podle něho nemá dostatečné výrobní kapacity očkovacího přípravku Sputnik V, o jehož nasazení Maďarsko uvažovalo.

Maďarsko před několika dny obdrželo několik tisíc dávek Sputniku V a ministr zahraničí Péter Szijjártó v pondělí uvedl, že maďarští experti budou mít možnost rozhodnout, jak budou použity.

„Rusko má nedostatečné výrobní kapacity,“ řekl ve čtvrtek ovšem Gulyás v televizi ATV. Dodal, že nákup vakcíny ve velkém má být součást procesu vedeného Evropskou unií nebo z Číny. Podle agentury Reuters jde o první jasný náznak toho, že ruské Sputniky V v Maďarsku použity při hromadném očkování nebudou.

Mutaci, která se rozšířila v Anglii, odhalili už i v Kalifornii

Potenciálně nakažlivější mutaci koronaviru, která se rychle rozšířila v Anglii, už detekovali také v nejlidnatějším americkém státě Kalifornie. Den poté, co první výskyt v USA oznámil stát Colorado, o tom informoval kalifornský guvernér Gavin Newsom.

„Teď asi před hodinou jsme byli informováni, že tato nová varianta, tento nový kmen… byl identifikován tady ve státě Kalifornie, v jižní Kalifornii,“ řekl Newsom. Guvernér další podrobnosti nesdělil, záhy je však poskytl zástupce okresu San Diego County Nathan Fletcher. Podle televize CNN na tiskové konferenci řekl, že nakaženým je místní 30letý muž, který v poslední době nebyl v zahraničí.

První potvrzený případ mutace označované i jako B.1.1.7 na americkém území oznámil v úterý guvernér Colorada Jared Polis. Podle agentury AP místní zdravotničtí činitelé uvedli, že jeden z kolegů nakaženého člena národních gard má možná daný kmen viru SARS-CoV-2 také. Někteří experti mají za to, že mutace už se pravděpodobně šíří v různých částech USA.

„Nemyslím si, že by to Kaliforňané měli brát jako něco zvláštního. Je to něco, co se čekalo,“ komentoval vývoj epidemiolog Anthony Fauci. Podle něj se brzy objeví i další případy „britské“ mutace, a to nejen v Kalifornii.

Příjem pacientů v nemocnici v Huntington Park
Zdroj: Reuters/Bing Guan

Daná varianta koronaviru se v posledních týdnech rozšířila po celé Británii, detekována byla i v dalších evropských zemích, Austrálii, Kanadě nebo Japonsku. Podle britských vědců se může šířit výrazně snadněji než předchozí varianty, dosavadní poznatky zároveň nenasvědčují tomu, že by způsobovala vážnější průběh covidu-19.

Zpráva o výskytu v Kalifornii přichází v době, kdy nejlidnatější americký stát sužuje dosud nejhorší fáze epidemie, která testuje limity místního zdravotnictví. Bilance hospitalizací v úterý dosáhla nového maxima v podobě 21 240 obsazených lůžek, zatímco úřady ohlásily rekordních 425 úmrtí spojených s covidem-19.

Na drtivou většinu kalifornského území se kvůli vysoké obsazenosti jednotek intenzivní péče vztahuje přísný karanténní režim včetně povinné izolace obyvatel. Bary, restaurace, kostely či kina musí zůstat zavřené, dokud se vytíženost JIP nedostane pod 85 procent kapacit.