Jednání mezi EU a Británií pokročila. Londýn ze zákona o vnitřním trhu vypustí pasáže porušující dohodu

Velká Británie a Evropská unie se dohodly na způsobu implementace dohody o brexitu, a to zejména na režimu na hranicích mezi Irskem a Severním Irskem. Británie vypustí ze zákona o vnitřním trhu ustanovení, která Brusel označil za porušení brexitové dohody. O obchodních vztazích se dále jedná, ve středu se britský premiér Boris Johnson setká s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Zástupci obou stran stále pokračují ve snaze na poslední chvíli odvrátit možnost, že se EU a Británii nepodaří dohodnout smlouvu upravující budoucnost vzájemných vztahů. Johnson i šéf unijních vyjednávačů Michel Barnier v úterý dali najevo, že rozhovory nepovažují za ztracené.

„Premiér vyrazí zítra (ve středu) do Bruselu, aby u večeře s VDL pokračoval v diskuzi o budoucích vztazích mezi Spojeným královstvím a EU,“ avizoval mluvčí předsedy britské vlády při použití zkratky jména šéfky komise. „Těším se, že zítra (ve středu) večer přivítám britského premiéra Borise Johnsona. Budeme pokračovat v diskuzi o partnerské dohodě,“ reagovala von der Leyenová.

Brusel i Londýn by chtěly mít o osudu možné dohody jasno v několika příštích dnech, zároveň však stále požadují v zásadních sporných bodech ústupky od druhé strany. Británie opustila evropský blok v lednu a přechodné období, kdy se stále řídí stejnými pravidly jako v době svého členství, skončí poslední den letošního roku.

Právě v přechodném období chtěly strany domluvit a sepsat, jak si představují své vztahy od počátku roku 2021. Pokud nenajdou shodu v nejbližších dnech, aby případnou úmluvu mohly do konce roku prostudovat, prodebatovat a schválit parlamenty, zkomplikují od ledna obchodování přes Lamanšský průliv cla a kvóty.

Dohodě brání spor o pravidla hospodářské soutěže nebo rybolovná práva

„Pořád doufáme, ale prostě může přijít chvíle, kdy uznáme, že je načase to odpískat, tak to zkrátka je,“ řekl dříve v úterý britským médiím Johnson. Zopakoval své dlouhodobé tvrzení, že Británie bude i po skončení přechodného období hospodářsky prosperovat, ať už s dohodou zajišťující přístup na jednotný unijní trh, či bez ní.

Obě strany mají již větší část textu hotovou, uzavření smlouvy však stále brání spor o pravidla hospodářské soutěže, dohled nad řešením sporů a rybolovná práva v britských vodách.

Poté co von der Leyenová a Johnson v pondělí večer dospěli k závěru, že průběh posledních intenzivních rozhovorů uzavření dohody stále neumožňuje, sešel se v úterý ráno Barnier v Bruselu se svým britským protějškem Davidem Frostem, aby připravili podklady pro schůzku lídrů.

Barnier: Přístup na náš trh má své podmínky

„Nikdy neobětujeme svou budoucnost kvůli přítomnosti. Přístup na náš trh má své podmínky,“ napsal na Twitteru Barnier, poté co přiblížil podrobnosti přetrvávajících rozporů unijním ministrům pro evropské záležitosti. Dodal, že země sedmadvacítky jsou v neochotě ustupovat v zásadních tématech stále jednotné.

„Chceme dospět k dohodě, ale ne za každou cenu. Nyní potřebujeme politickou vůli v Londýně,“ vzkázal dříve britské straně německý státní tajemník pro evropské záležitosti Michael Roth, který ministerské schůzce předsedal. Johnson však ústupky v otázkách rybolovu či státní podpory firem odmítá, neboť podle něj ohrožují britskou suverenitu nově nabytou právě odchodem z EU.

Zatím není zcela jasné, kdy se britský premiér se šéfkou unijní exekutivy v Bruselu sejde. Podle mluvčího komise by však setkání nemělo přinést definitivní rozhodnutí o osudu rozhovorů, ale spíše poskytnout vyjednávačům vodítka do finální fáze.