USA zasáhnou proti organizacím zapojeným do „nenávistné kampaně“ proti Izraeli

Události: Pompeo v Izraeli (zdroj: ČT24)

Spojené státy okamžitě zakročí proti organizacím napojeným na hnutí prosazující bojkot Izraele. V Jeruzalémě to řekl šéf americké diplomacie Mike Pompeo, který tam přijel v rámci své současné cesty do Evropy a na Blízký východ. Jako první vrcholný americký diplomat navštívil židovskou osadu na palestinském Západním břehu Jordánu a následně jako první ministr zahraničí Spojených států navštívil syrské Golanské výšiny, strategicky významné území okupované Izraelem od roku 1967.

Ekonomický, kulturní a vědecký bojkot Izraele kvůli jeho okupačním aktivitám prosazuje hnutí známé pod zkratkou BDS (Boycott, Divestment and Sanctions).

„Chci dnes oznámit, že s okamžitou platností budeme identifikovat organizace zapojené do nenávistné kampaně vedené hnutím BDS a zastavíme americkou pomoc těmto organizacím,“ prohlásil Pompeo na tiskové konferenci, na níž byl také izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Ministr v únoru obvinil OSN z protiizraelského postoje, když zveřejnila seznam podniků působících v židovských osadách na palestinském Západním břehu Jordánu. Tato sídliště jsou z pohledu mezinárodního práva nelegální, USA je ale za nelegální za současné administrativy přestaly považovat. Podle Pompea seznam vydaný OSN „usnadňuje“ kampaň vedenou BDS.

BDS chce svými aktivitami přimět Izrael k ukončení okupace. Argumentuje situací v Jihoafrické republice, kde bojkot přispěl k ukončení režimu apartheidu. Izrael kampaň označuje za projev antisemitismu a ohrožení existence vlastního státu. Jeho parlament proto přijal zákon, který zakazuje vstup na území lidem viněným z podpory BDS. 

Pompeo se chystá i na Golany

Podobně jako v případě židovských osad postupovala americká administrativa v otázce syrských Golanských výšin a loni uznala izraelskou svrchovanost nad tímto územím. I tam se Pompeo chystá. Mluvčí palestinského vůdce Mahmúda Abbáse k jeho záměru Golany navštívit řekl, že je to „projev aktivní spoluúčasti na okupaci“.

Západní břeh Jordánu
Zdroj: ČT24

Víno z osady „vyrobené v Izraeli“

Pompeo navštívil osadu Pesagot, která leží mezi Jeruzalémem a palestinským Ramalláhem. Jeden z vinařů Jaakov Berg pojmenoval loni po ministrovi své červené víno, když USA oznámily, že přestávají osady považovat za nelegální. Před ministrovou návštěvou řekl, že Izraelci nikomu pozemky neukradli. Palestinci naopak poukazují na to, že Izraelci víno pěstují na půdě, která patří jim.

Berg produkuje ročně 400 tisíc lahví vína a většinu ho vyváží. Po soudním sporu s Francií musí na etiketách uvádět, že jde o víno z okupovaného území, a nikoli z Izraele. Berg ale na etiketu připojil hashtag #madeinlegality – vyrobeno legálně.

Pompeo oznámil, že v USA bude export z osad označen jako izraelský. „Všichni vývozci do USA z oblastí, kde rozhoduje Izrael, mohou na své výrobky psát ,Izrael', ,Výrobek z Izraele' nebo ,Vyrobeno v Izraeli',“ sdělil Pompeo v oznámení vydaném krátce po návštěvě vinařství.

Izrael obsadil Golany v roce 1967

Na Západním břehu ministr navštívil také místo zvané Kasr al-Jahúd u řeky Jordán, kde podle křesťanské tradice pokřtil Jan Křtitel Ježíše Krista. Podobně jako v případě židovských osad postupovala americká administrativa v otázce syrských Golanských výšin a loni uznala izraelskou svrchovanost nad tímto územím.

Golanské výšiny na jihozápadě Sýrie židovský stát obsadil za války v roce 1967 a v roce 1981 je v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN anektoval. OSN, Evropská unie či Liga arabských států považují Golanské výšiny za území okupované Izraelem. Do oblasti ve čtvrtek Pompeo také zavítal.

„Představte si riziko, které by to představovalo pro Západ a pro Izrael, pokud by toto území kontroloval syrský prezident Bašár Asad,“ uvedl na místě Pompeo. Před návštěvou Pompeo prohlásil, že rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Golanské výšiny za součást Izraele je „konstatování reality“. Mluvčí palestinského vůdce Mahmúda Abbáse k jeho záměru Golany navštívit řekl, že je to „projev aktivní spoluúčasti na okupaci“.