Libye je o kousek blíž míru. Pod záštitou OSN jednají její představitelé v Tunisu

V tuniské metropoli v pondělí pod záštitou OSN započala mírová jednání znesvářených libyjských frakcí, informuje agentura AP. Rozhovory, které navazují na dohodu o trvalém příměří v Libyi z minulého měsíce, mají ukončit politický chaos, který zemi zachvátil po svržení diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011, a připravit cestu k prezidentským a parlamentním volbám.

Šestidenního fóra v tuniském hotelu se účastní 75 libyjských delegátů, kteří zastupují různé politické názory, místní zájmy a sociální vrstvy. Účastníci se zavázali, že nebudou usilovat o funkci v nové přechodné vládě, sdělila agentuře Reuters šéfka mise OSN pro Libyi Stephanie Williamsová.

Diplomatka se domnívá, že nyní nastala nejlepší šance v posledních letech na ukončení zmatků a bojů, které severoafrickou zemi zachvátily. Jak ale upozorňuje agentura Reuters, dřívější opakované pokusy o diplomatické řešení konfliktu se nesetkaly s úspěchem.

Tuniský prezident Kaís Saíd, který se účastnil zahajovacího ceremoniálu, nazval jednání „historickými“ a uvedl, že snahou OSN je stanovit jasné kroky a konkrétní data, která by vedly k mírovému řešení libyjského konfliktu.

Podle dohody uzavřené na konci října v Ženevě musí severoafrickou zemi do tří měsíců opustit všichni zahraniční bojovníci. Sporné oblasti mají hlídat nově utvořené společné policejní síly, uvedla dříve Stephanie Williamsová.

O vládu v Libyi kromě mnoha ozbrojených skupin usilovaly dva kabinety; s vládou v Tripolisu uznávanou OSN a Tureckem soupeří kabinet na východě země, který podporují jednotky polního maršála Chalífy Haftara a na jehož straně je Egypt, Spojené arabské emiráty či Rusko.

Haftarovy síly v dubnu 2019 zahájily ofenzivu na Tripolis, tamní vládě se však podařilo letos v červnu vojenské tažení s tureckou pomocí zastavit. Boje od té doby pod mezinárodním tlakem na obě strany slábly, uvedla dříve agentura AP.