Trump předčasně ukončil rozhovor v televizi, stěžoval si na předpojatost

Kvůli nespokojenosti s moderátorkou ukončil americký prezident Donald Trump v úterý večer (místního času) předčasně rozhovor v televizi CBS. Následně pohrozil jeho předčasným zveřejněním a novinářce oblíbeného pořadu slíbil odvetu. Rozhovor s moderátorkou Lesley Stahlovou označil jako „podvod“ a „předpojatost“.

Rozhovor s Trumpem, který obhajuje prezidentský úřad v USA, má být odvysílaný v rámci oceňovaného pořadu „60 Minutes“ – bude součástí předvolebního speciálu, ve kterém se CBS bude věnovat i demokratickému kandidátovi Joeu Bidenovi. 

Důvodem ukončení rozhovoru měla být Trumpova nespokojenost s otázkami moderátorky. Vadila mu údajně její předpojatost. Republikánský nominant do voleb 2020 napsal na Twitteru o „příšerném zásahu“ do voleb.

Na následném volebním mítinku v pensylvánském městě Erie podle deníku The New York Times (NYT) nepřímo televizi CBS vyhrožoval. „Budete koukat, co s 60 minutami uděláme, bude to pecka,“ řekl před nadšenými přívrženci. „Lesley Stahlová z toho nebude potěšená,“ dodal.

Trump na Twitteru zveřejnil několikavteřinový klip s moderátorkou, který opatřil titulkem: „Lesley Stahlová z 60 minut nenosí roušku v Bílém domě poté, co se mnou udělala rozhovor. Mnoho dalšího bude následovat.“

Americký prezident přitom roušku na veřejnosti nosí jen zřídka a častokrát zpochybňoval její účinnost v boji proti koronaviru. Podle NYT novinářka měla roušku nasazenou po většinu času a Trumpem zveřejněný záběr ji zachycuje bezprostředně po interview, během něhož ji měla sundanou.

Trump před debatou stupňuje rétoriku, Biden je prý zločinec

Donald Trump v závěru kampaně stupňuje slovní útoky na svého soupeře v boji o Bílý dům Joea Bidena. V posledních dnech jej označuje mimo jiné za „zločince“ a podle agentury AFP je nyní Trumpův styl agresivnější než kdy předtím. Prezident USA se mimo jiné ostře pustil také do experta Bílého domu pro boj s koronavirem Anthonyho Fauciho.

Nové výpady přicházejí v okamžiku, kdy do finále prezidentské volby zbývají dva týdny a kdy už podle dostupných údajů desítky milionů Američanů odevzdaly své hlasy.

Průzkumy preferencí stále favorizují Bidena, byť jeho náskok na úrovni celých USA v posledních dnech neroste, zatímco v některých klíčových státech se mírně ztenčil. Trump nicméně potřebuje značný posun podobný tomu z roku 2016, kdy v posledních dnech kampaně ztráty v průzkumech silně stahoval.

Deník The New York Times soudí, že šéf Bílého domu si svým vystupováním z posledních dní příliš nepomáhá. „Jakmile prezidenta Trumpa propustili z nemocnice po léčbě koronaviru, začal spolu se svými spojenci odpočítávat dny zbývající do návratu do čela kampaně. Domnívali se, že oživením svých milovaných mítinků bude moci jednak dokázat voličům, že je dost zdravý na to, aby jej znovu zvolili, jednak obrátit pozornost ke slabinám Bidena. To se nestalo,“ napsal NYT.