Čínské město testuje devět milionů obyvatel na koronavirus. O víkendu totiž zaznamenalo nově nakažené

Studio 6: Šámalová ohledně hromadného testování v Číně (zdroj: ČT24)

Již více než čtyři miliony lidí podstoupily od neděle testy na koronavirus ve východočínském městě Čching-tao, které se po objevu malého ohniska nákazy rozhodlo otestovat na přítomnost viru SARS-CoV-2 všech devět milionů obyvatel. Zdravotnické úřady města uvedly, že u 1,9 milionu odběrů už jsou známy výsledky a žádný z nich nebyl pozitivní. Tématu se věnovala zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

O víkendu bylo ve městě Čching-tao zaznamenáno dvanáct případů koronaviru, z nichž většina souvisela s nákazou v nemocnici, kde se léčili lidé infikovaní v zahraničí. Polovina nakažených nemá žádné příznaky.

Úřady v Čching-tau kvůli nákaze vyzvaly všechny obyvatele, aby se dostavili na testovací místo nejblíže svému domovu. V ulicích města bylo vztyčeno množství stanů, v nichž na příchozí čekají zdravotničtí pracovníci oblečení v ochranných kombinézách. Během pěti dnů chtějí v Čching-tau otestovat všech 9,4 milionu obyvatel.

„K úterním 15:30 místního času (9:30 SELČ) již město odebralo 4 235 438 vzorků,“ uvedla městská zdravotní komise. „Doposud jsme obdrželi 1 945 252 výsledků a neodhalili jsme žádné pozitivní případy,“ dodala komise. Šámalová řekla, že úřady oficiálně nenašly žádné nové případy.

Čtyřicet procent nakažených s bezpříznakovým průběhem

Podle zpravodajky se může na první pohled zdát, že testování takto obrovského počtu lidí je nezvládnutelné, Čína má nicméně dostatečně vyvinutý systém testovacích stanic, nemocnic i lidského faktoru. „Rodiny i domácnosti například obcházejí skupinky zdravotníků a dobrovolníků, které vás otestují. Je velmi těžké se tomu vyhnout,“ řekla.

Zároveň uvedla, že úřady u zhruba čtyřiceti procent nakažených, které Čína oficiálně zachytí, zaznamenaly bezpříznakový průběh nemoci covid-19. „Počty nových nakažených jsou velice malé, jsou to jednotky až desítky lidí denně. Z poloviny je tvoří Číňané, kteří se vrací ze zahraničí,“ dodala.

Asijská země pouští cizince přes hranice pouze v omezených počtech, podle zpravodajky jsou tamní úřady v prevenci proti koronaviru obzvláště pečlivé, kontakty nakažených pravidelně trasují a izolují. Cizinci, kteří si přece jen přejí navštívit Čínu a získají vízum, však v rámci koronavirových opatření musí podstoupit náročný proces.

„Cestující musí podstoupit test, jehož výsledek obdrží v rámci 72 hodin před nástupem do letadla, během letu je mu měřena teplota a po výstupu je opět podroben testu. Poté je pasažér převezen do karanténního hotelu, kde musí strávit příštích 14 dní. Je to poměrně tvrdé, ale dobře zorganizované a zdá se, že to nese ovoce,“ řekla Šámalová.

Čching-tao je přímořské letovisko na pobřeží Žlutého moře. Ve městě se vaří také oblíbené pivo Tsingtao a v létě se zde koná pivní festival. V nejlidnatější zemi světa Číně, kde se nemoc covid-19 objevila na přelomu roku poprvé, se epidemii zřejmě podařilo zvládnout. Za posledních 24 hodin ohlásila čínská národní zdravotní komise pouze třicet nových nakažených, z nichž více než polovina si infekci přivezla ze zahraničí.