Evropská unie zařadí Lukašenka na sankční seznam, oznámil Petříček

Evropská unie zařadí běloruského vůdce Alexandra Lukašenka na sankční seznam. Na Twitteru o tom informoval ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Čelná představitelka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská, která je v exilu v Litvě, mezitím dala běloruským představitelům ultimátum –⁠ do 25. října požaduje rezignaci Lukašenka a splnění dalších požadavků, jinak hodlá zorganizovat celostátní stávku. Reaguje tak na pondělní zásah policie proti protestům penzistů.

„V Bruselu jsme se dohodli na zařazení A. Lukašenka na sankční seznam osob, které se podílejí na represích proti běloruské společnosti,“ napsal český ministr zahraničí Petříček na Twitteru.

Šéfové diplomacií členských zemí EU jednají na dvoudenním summitu v Lucemburku. Už v pondělí se shodli na tom, že státy EU jsou připraveny rozšířit sankční seznam běloruských činitelů a zařadit na něj i Lukašenka, pokud se situace v zemi nezlepší.

Běloruská policie potlačila protest penzistů

V pondělí odpoledne se běloruská policie pokusila rozehnat protestní pochody penzistů v několika městech. V metropoli se uchýlila k tvrdým prostředkům včetně použití slzného plynu či zábleskových granátů.

Obyvatele Minsku pobouřené takovým jednáním to podnítilo, aby večer opět vyšli do ulic, kde proti nim zase tvrdě zasáhli příslušníci bezpečnostních složek. Policie zadržela nejméně 186 lidí, uvedla agentura Ria Novosti s odkazem na běloruské ministerstvo vnitra.

Někteří ze zadržených byli podle organizace na ochranu lidských práv Vjasna, která zveřejnila seznam více než sedmdesáti z nich, surově zbiti, několik z nich musela z místa odvézt sanitka. Mezi zatčenými bylo také několik nezletilých včetně 13letého chlapce, ten byl později propuštěn.

Pondělní pochod byl již druhou akcí běloruských penzistů. Poprvé se sešli 5. října v centru Minsku, na transparentech byly slogany jako „Penzisté jsou pro změny“ nebo „Nevěřím Lukašenkovi, BT, RT (běloruská televizní společnost a televizní síť Russia Today, pozn. red.) a poslancům, věřím svým dětem a (držitelce Nobelovy ceny za literaturu a opoziční aktivistce) Světlaně Alexijevičové“. 

V reakci na současné dění v Bělorusku někdejší opoziční prezidentská kandidátka Svjatlana Cichanouská, která se po srpnových volbách na nátlak úřadů uchýlila do sousední Litvy, vyzvala režim, aby do 25. října zajistil Lukašenkův odchod, ukončil násilí v ulicích a propustil všechny politické vězně.

V opačném případě hodlá 26. října zahájit celonárodní stávku, blokádu silnic a bojkot obchodů vlastněných státem. „Máte 13 dní, abyste splnili tři podmínky. Máme 13 dní, abychom se připravili, a po celou tuto dobu budou Bělorusové pokračovat v pokojných, ale vytrvalých protestech,“ oznámila Cichanouská na sociální síti Telegram.

Vnitro hrozí použitím zbraní vůči protestujícím

V Minsku a dalších běloruských městech neutichají hromadné protesty od srpnových prezidentských voleb. Volební komise ohlásila, že jejich vítězem se stal dlouholetý vůdce Lukašenko, přestože mnozí jsou přesvědčeni, že volby byly zfalšované a ve skutečnosti vyhrála Cichanouská.

Na nedělní demonstraci běloruské úřady zadržely 713 lidí. Náměstek běloruského ministra vnitra v pondělí v reakci na protesty z předešlého dne pohrozil, že úřady v případě nutnosti použijí k potlačení nepokojů zbraně.

„Jménem ministerstva vnitra oznamuji: neopustíme ulice a zajistíme pořádek v zemi. Příslušníci orgánů vnitra a vnitřních vojsk v případě nutnosti použijí speciální prostředky a zbraně,“ uvedl náměstek na oficiálním účtu ministerstva na sociální síti Telegram, jeho vystoupení pak bylo zveřejněno na platformě YouTube.