Polsko ohlásilo konec těžby uhlí v roce 2049. Vláda se na tom dohodla s odbory

Události: Osud uhlí v Polsku (zdroj: ČT24)

Polská vláda se dohodla s odbory na postupném ukončení těžby uhlí v zemi. Poslední doly mají být podle dohody uzavřeny v roce 2049. Vláda bude do té doby těžbu suroviny subvencovat, napsala agentura PAP. Spalování uhlí je jedním z hlavních zdrojů skleníkových plynů způsobujících změnu klimatu.

Dohoda ukončí podzemní protest zhruba dvou set horníků, který začal v pondělí. Šéf vládní delegace uvedl, že dohoda definuje model „poctivé a spravedlivé“ transformace polského těžebního a energetického průmyslu. Odborový předák Dominik Kolorz ze svazu Solidarita se sice o dohodě vyjádřil pozitivně, upozornil však, že znamená „likvidaci jednoho z největších odvětví v polské historii“.

Polská vláda tento měsíc oznámila, že hodlá urychlit postupný odklon od využívání uhlí k výrobě elektrické energie a investovat 150 miliard zlotých (téměř 900 miliard korun) do výstavby prvních jaderných elektráren v zemi.

V současnosti se uhlí na produkci elektřiny v Polsku podílí téměř 80 procenty. Podle nejnovější verze energetické strategie ministerstva klimatu by se měl v roce 2030 podíl snížit na 37 až 56 procent a v roce 2040 na 11 až 28 procent. Předchozí verze z loňského listopadu počítala v roce 2030 s podílem 56 až 60 procent a v roce 2040 s podílem 28 procent.

Polský uhelný průmysl se potýká s poklesem poptávky, který prohloubila koronavirová krize, protože snížila spotřebu energie. Řada horníků se přitom sama koronavirem nakazila, což vedlo k přerušení některých těžebních aktivit. Náklady na využívání uhlí se navíc zvyšují v důsledku rostoucích cen emisních povolenek.