Trump chce pokračovat v „boji proti komunistickému útlaku“. Ohlásil sankce vůči Kubě

„Jako součást našeho pokračujícího boje proti komunistickému útlaku oznamuji, že ministerstvo financí zakáže americkým cestovatelům pobývat v nemovitostech vlastněných kubánskou vládou,“ řekl Trump v Bílém domě. Odstartoval tím zavedení nových sankcí vůči Kubě. USA dále omezí dovoz doutníků a lihovin z karibské země.

Trump od nástupu do prezidentského úřadu v roce 2017 opět přitvrzuje postoj vůči Kubě poté, co se za jeho předchůdce Baracka Obamy vztahy s karibskou ostrovní zemí naopak oteplily. Nově zavedené restrikce se týkají také účasti na uměleckých vystoupeních, seminářích, soutěžích či výstavách.

Záměr oznámil americký prezident na ceremonii na počest veteránů invaze v Zátoce sviní z roku 1961. Tehdy se v kritizovaném kroku americká CIA s kubánskými emigranty pokusila svrhnout kubánského vůdce Fidela Castra.

Už v červnu 2019 Trumpova administrativa výrazně omezila cestování na Kubu kvůli její podpoře venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. Americké ministerstvo financí tehdy uvedlo, že USA už nebudou umožňovat oblíbené skupinové vzdělávací cesty na Kubu a také cestování loďmi či soukromými letouny.

USA uvalily sankce i na ruského miliardáře

Spojené státy se rozhodly uvalit sankce také na ruského miliardáře a důvěrníka Kremlu Jevgenije Prigožina. Opatření se bude týkat i subjektů, které s ním jsou spojené.  Prigožinovi patří Agentura pro výzkum internetu (AII), jež bývá označována za „ruskou trollí farmu“. Informovala o tom agentura Reuters. 

Americké zpravodajské služby i společnost Facebook dříve uvedly, že v rámci svého vyšetřování ruské operace, která se prezentovala jako nezávislý zpravodajský zdroj a jejímž cílem bylo ovlivnit levicové voliče ve Spojených státech a v Británii, odhalily vazby na jednotlivce, kteří byli spojováni s minulými aktivitami Prigožinovy AII. 

„Prigožin má mezinárodní síť příznivců, kteří šíří jeho zhoubný politický a ekonomický vliv po celém světě,“ uvedl v prohlášení americký ministr financí Steve Mnuchin. „Spojené státy se budou nadále zaměřovat na Prigožinovu schopnost provádět globální operace,“ doplnil.