I přes zatýkání v neděli v Minsku demonstrovaly desetitisíce Bělorusů

Události: Pokračují protivládní protesty v Bělorusku (zdroj: ČT24)

Desítky tisíc lidí v neděli v běloruském hlavním městě Minsku znovu demonstrovaly proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi, nehledě na obavy z policejního zatýkání a přítomnost vojáků v polních uniformách a s automatickými zbraněmi v ulicích. Agentura Interfax odhadla počet demonstrantů na 50 tisíc, list Kommersant psal o 70 tisících protestujících. Požadovali podle agentury DPA konec poslední evropské diktatury.

Demonstrovalo se i v dalších běloruských městech. V Brestu policie použila slzný plyn a také střílela. Mluvčí ministerstva vnitra agentuře TASS řekla, že šlo o výstražné výstřely do vzduchu. Policisté stříleli podle Interfaxu během rozhánění demonstrantů, kteří po nich házeli lahve.

Speciální pořádkové jednotky OMON rozehnaly demonstraci v Gomelu. V Lidě naopak neoznačení příslušníci pořádkových sil v maskách zkusili zatýkat, ale museli utéci poté, co se na ně vrhlo několik desítek demonstrantů, uvedl server Tut.by.

Běloruská policie v centru Minska v neděli podle ministerstva vnitra zadržela více než deset lidí za účast na nepovolené akci. Policisté podle Kommersantu prováděli přesně cílená zatýkání jednotlivců. Nevládní organizace Vjasna na svém webu zveřejnila seznam tří desítek demonstrantů zadržených v neděli v Minsku a čtyř desítek zatčených v dalších městech.

V sobotu policisté zadrželi 430 lidí, převážně žen, které se v Minsku zúčastnily opozičního pochodu. Většinu z nich po ověření totožnosti policie propustila.

Obrana rezidence prezidenta Lukašenka

Trasa nedělního „Pochodu solidarity“ v Minsku se musela měnit kvůli tomu, že pořádkové síly přehradily přístupy směrem k Lukašenkově rezidenci, kde byly podle TASS soustředěny početné jednotky pořádkových sil včetně obrněných transportérů.

Ještě před nedělní demonstrací v Minsku začaly bezpečnostní síly již ráno uzavírat velká náměstí. Ministerstvo vnitra vydalo důrazné varování před účastí na protestech, a to nejen v metropoli, ale i v dalších běloruských městech. Pohrozilo přitom použitím síly proti těm, kdo tuto výzvu neuposlechnou.

Před „Pochodem solidarity“ operátoři na žádost úřadů snížili rychlost mobilního internetu. Bylo také uzavřeno sedm stanic metra.

Cichanouská na jednání v Bruselu

Prezidentská kandidátka Svjatlana Cichanouská, kterou úřady hned po srpnových volbách donutily opustit zemi, může protesty sledovat jen zprostředkovaně. Za Bělorusko by měla v pondělí bojovat v Bruselu. Jednat bude s ministry zahraničí Evropské unie. Ti mají k nelibosti Minsku i Moskvy probírat sankce.

Běloruské úřady pak hledají hackery, kteří přišli na vlastní způsob, jak na režim v Minsku zatlačit. Zveřejnili seznam tisícovky členů bezpečnostních sil, kteří neváhají sáhnout k násilí. Další jména mají následovat. Vláda tvrdí, že pachatele najde a zadrží.

Po oznámení úřadů, že srpnové volby vyhrál s více než 80 procenty hlasů Lukašenko, který zemi vládne tvrdou rukou už 26 let, propukly v Bělorusku rozsáhlé protesty. Hodně Bělorusů je přesvědčených, že tento výsledek je zfalšovaný. Opozice, stejně jako Evropská unie, ho neuznává. Demonstrace, jejichž účastníci požadují odchod Lukašenka a nové volby, pokračují přes brutální policejní zákroky a zatýkání.