Jednotné Rusko míří k vítězství v místních volbách. Navalného spojenci uspěli na Sibiři

Vládnoucí prokremelská strana Jednotné Rusko míří k vítězství v nedělních komunálních volbách, stoupenci opozičního vůdce Alexeje Navalného ale zaznamenali úspěch v některých městech na Sibiři. Informovala o tom agentura Reuters. Rusové v nedělním hlasování rozhodovali o složení řady regionálních parlamentů a městských rad, zároveň se konaly volby části gubernátorů a doplňovací volby do Státní dumy, tedy dolní komory parlamentu.

Rusové v nedělním hlasování rozhodovali o složení řady regionálních parlamentů a městských rad, zároveň se také konaly volby části gubernátorů a doplňovací volby do Státní dumy, dolní komory parlamentu.

Předběžné výsledky nedělního hlasování ukazují, že politici podporovaní prezidentem Vladimirem Putinem míří k jasnému vítězství ve volbách gubernátorů například v Komijské a Tatarské republice, v Kamčatské oblasti a více než desítce dalších regionů.

Podporovatelé Navalného uspěli na Sibiři, volby provázely nesrovnalosti

Hlasování se uskutečnilo krátce po náhlé hospitalizaci opozičního lídra Alexeje Navalného. V současné době je v nemocnici v Berlíně a němečtí experti uvedli, že byl s největší pravděpodobností otráven. Spolupracovníci Navalného obviňují ruského prezidenta Putina, že dal k otravě opozičníka příkaz, což Kreml rezolutně odmítá. Navalnyj před místními volbami podporoval klíčové soupeře Jednotného Ruska.

Stoupenci Navalného ale podle předběžných výsledků zaznamenali cenné vítězství ve volbách do městské rady v Novosibirsku, který je třetím nejlidnatějším městem Ruska. Uspěli také zřejmě ve volbách do městské rady v sibiřském Tomsku, kde Jednotné Rusko ztratilo většinu. Úspěch v Tomsku, který leží asi 2900 kilometrů na východ od Moskvy, je pro opozici symbolický, protože právě v tomto městě byl Navalnyj podle svých příznivců otráven.

Jednotné Rusko tam získalo 24,47 procenta hlasů, což odpovídá 11 ze 37 křesel v městské radě. Ta se stala politicky nejpestřejší v Rusku. Vládní strana v ní sice má nejsilnější zastoupení, ale přišla o dosavadní většinu 21 křesel, uvedla agentura DPA a dodala, že do rady byli zvoleni i dva Navalného spolupracovníci.

Tým Navalného vyzýval Rusy, aby hlasovali takticky a podpořili více než tisícovku předem jmenovaných kandidátů, kteří měli podle opozice největší šanci porazit politiky z prokremelské strany. Mezi těmi, kdo s největší pravděpodobností získali křeslo v městské radě v Novosibirsku, je například Navalného spojenec Sergej Bojko.

Tajemník Jednotného Ruska Andrej Turčak prohlásil, že strana zaznamenala „přesvědčivé vítězství“ v hlasování, které bylo vnímáno jako test před parlamentními volbami plánovanými na příští rok. Mezi voliči roste nespokojenost se stranou Jednotné Rusko kvůli nepopulární důchodové reformě, klesajícím příjmům a korupci.

K úspěchu ale vládní straně pomohlo využití několikadenního hlasování ještě před termínem voleb, což ruské zákony umožňují a což dává úřadům větší prostor k mobilizaci loajálních voličů, ale i k omezení konkurence ve volbách gubernátorů po předloňských zkušenostech, kdy kandidáti Kremlu prohráli hned ve třech regionech, řekl ruské redakci BBC politolog Alexandr Požalov.

Nevládní hnutí Golos před volbami uvedlo, že řadě opozičních politiků bylo znemožněno ve volbách kandidovat. Podle nezávislých pozorovatelů bylo i samo nedělní hlasování poznamenáno řadou nesrovnalostí.