Protestující na svátek Katalánska zapalovali na tratích pneumatiky, řada vlaků nevyjela

Protestující v Katalánsku v pátek na některých železničních tratích zapalovali pneumatiky, a mnoho vlaků tak vůbec nevyjelo. Tento španělský autonomní region si připomíná svátek La Diada, který v uplynulých letech provázely demonstrace za nezávislost. Letos podobu akcí ovlivnila pandemie koronaviru.

Mluvčí železniční správy ADIF podle agentury Reuters uvedl, že protestující zapálili ohně na sedmi nebo osmi místech, většina je v Gironě. Všechny spoje z tohoto města byly zrušeny.

Provoz byl přerušen i na vysokorychlostní trati z Barcelony do Figueres, která navazuje na železniční síť francouzských rychlovlaků TGV.

Registrace, roušky a povinné rozestupy

Svátek zvaný Den Katalánska (La Diada) připomíná dobytí Barcelony z roku 1714 ve válkách o španělské dědictví. V různých městech regionu organizace Katalánské národní shromáždění (ANC) na pátek naplánovala desítky akcí, které budou přizpůsobeny pandemii covidu-19. Lidé, kteří se jich chtějí účastnit, se museli předem registrovat, budou si muset nasadit roušku a dodržovat bezpečné rozestupy.

Katalánské úřady i zástupci zdravotníků dali najevo, že se jim takové akce za současné situace nelíbí. Ve Španělsku se koronavirem nakazilo přes 554 tisíc lidí, což je nejvíce v Evropě. Zemřelo asi 29 700 pacientů s covidem-19.

Zatímco v uplynulých letech katalánský separatismus byl hlavním tématem španělské politiky, v uplynulých měsících kvůli pandemii covidu-19 a nejednotě v řadách separatistů ustoupil do pozadí, poznamenává Reuters.