Česko se sváří s Čínou. Obě země si kvůli Vystrčilově cestě na Tchaj-wan předvolaly velvyslance

Události: Česká delegace na Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)

Komentář čínského ministra zahraničí, podle kterého předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zaplatí vysokou cenu za svou oficiální cestu na Tchaj-wan, byl nemístný a nepatřičný. Prohlásil to premiér Andrej Babiš (ANO). Česko si už kvůli tomu předvolalo čínského velvyslance, českého ambasadora si naopak povolal Peking.  S velvyslancem mluvil také šéf hradní diplomacie Rudolf Jindrák.

Babiš řekl, že o záležitosti mluvil s ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem (ČSSD). „Ten komentář je nemístný a nepatřičný a ministr slíbil, že to bude po úřední lince řešit. Pověří úředníky, aby panu velvyslanci vysvětlili, že jsme suverénní země,“ uvedl odpoledne Babiš ke schůzce velvyslance s náměstkem Martinem Tlapou, která se už uskutečnila v pondělí po poledni.

Tlapa si čínského velvyslance Čang Ťien-mina předvolal v pondělí na Petříčkův pokyn. Podle Černínského paláce vyjádřil se slovy šéfa čínské diplomacie zásadní nesouhlas. Prohlášení, že Vystrčil zaplatí vysokou cenu za to, že oficiální cestou na Tchaj-wan porušil princip jedné Číny, označil Tlapa za nevhodné a neodpovídající standardům diplomatické komunikace mezi dvěma suverénními zeměmi.

Podle Jindráka jde o nejhorší stav česko-čínských vztahů. „Není v zájmu České republiky mít trvalý konflikt s Čínskou lidovou republikou,“ upozornil. Uvedl, že se v pondělí sešel s čínským velvyslancem, a to z mandátu Kanceláře prezidenta republiky.

„My koordinujeme zahraniční politiku a troufám si říct, že ji koordinujeme mnohem víc než předchozí prezidenti a vlády,“ řekl. Uvedl, že nelze opomenout příčinu čínské reakce, a zopakoval, že následky byly předvídatelné.

Petříček ve vyjádření zveřejněném na Twitteru uvedl, že ČR nemohla čekat a reakce musela přijít hned. Slova čínského ministra podle něj nebyla rozhodně diplomatická. „Jsou za hranou a mezi dvěma suverénními státy bychom se měli bavit jinak,“ řekl Petříček. Tlapa podle něj velvyslance vyzval, aby se Česko a Čína zaměřily na věcnou diskusi a praktickou spolupráci.  

„Ze strany tchajpejské vlády zatím žádná oficiální reakce na pekingskou výhrůžku vůči osobě šéfa českého senátu nepadla,“ informuje z Tchaj-peje reportér Jakub Szántó. Tamní ministr zahraničí Joseph Wu ale uvedl, že odmítá stupňující se nátlak na českou i tchajwanskou vládu. Szántó dodal, že návštěva je mimořádně mediálně sledovaná. Část lidí doufá, že by mohla prolomit zdrženlivost evropských politiků.

Petříček: Emoce by měly jít stranou

Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus, řekl na Vystrčilovu adresu čínský ministr zahraničí Wang I, který je na návštěvě Německa. Dodal, že zpochybňování zásady jedné Číny znamená „znepřátelit si 1,4 miliardy Číňanů“ a že čínská vláda a lid nebudou tolerovat takovou „otevřenou provokaci“.

Petříček uvedl, že Čang Ťien-min na schůzce vysvětlil čínskou pozici tak, že otázka územní celistvosti je pro zemi citlivou záležitostí. „Emoce by měly jít stranou,“ upozornil současně český ministr.

„Věříme, že čínská strana bude vnímat, že v demokratickém systému ČR jsou jasně rozdělené kompetence mezi vládu, která je garantem zahraniční politiky, a parlament,“ dodal Petříček. Česko nemění svou pozici ohledně přístupu k celistvosti čínského území, dodal.

S Tchaj-wanem, který Čína považuje za svou vzbouřenou provincii, chce Česko podle Petříčka spolupracovat v ekonomické oblasti či vědě a výzkumu. „Věříme, že toto bude čínská strana brát v potaz,“ dodal.

Vystrčil podpořil separatistické síly, tvrdí čínský velvyslanec

Čínský velvyslanec později v pondělí večer uvedl, že Vystrčil návštěvou Tchaj-wanu s delegací očividně podpořil separatistické síly.

„Velvyslanec Čang Ťien-min zdůraznil, že Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí území Číny. Čína vždy pevně oponovala jakékoliv formě oficiálních výměn s Tchaj-wanem u států, se kterými Čína navázala diplomatické vztahy. Zásada jedné Číny je politickým základem čínsko-českých vztahů. Navzdory silnému nesouhlasu a vážně oponující pozici Číny stejně trval Vystrčil ve vlastním zájmu na takzvané návštěvě Tchaj-wanu s delegací, čímž očividně podpořil separatistické síly a aktivity spojené s 'nezávislostí Tchaj-wanu',“ uvedla ambasáda.

„Takový akt je závažným zasahováním do čínské suverenity a jedná se o vážné vměšování do vnitřních záležitostí. Takový čin významně porušuje bilaterální politické závazky a základní normy mezinárodních vztahů. Čínská strana výrazně nesouhlasí a odsuzuje takový čin,“ dodalo velvyslanectví.

Čínská vláda si předvolala českého velvyslance v Pekingu

Podle agentury Kjódó byl předvolán na čínské ministerstvo zahraničí také český velvyslanec v Pekingu Vladimír Tomšík. Náměstek ministra Čchin Kang mu podle agentury sdělil, že Vystrčil „porušil čínskou suverenitu otevřenou podporou ,nezávislosti' Tchaj-wanu a odštěpeneckých sil“.

Čchin rovněž vyjádřil naději, že Česko podnikne „praktické kroky“, aby „dodrželo princip jedné Číny a vyhnulo se dalšímu poškození vzájemných vztahů“, citovala jej státní televize CGTV s tím, že Vystrčilovo počínání na Tchaj-wanu je „zlomyslné“ a „krátkozraké“.

Vystrčil v pondělí zopakoval, že jeho cesta nemá cíl se proti někomu vymezovat. Výhrůžky Číny na jeho adresu jsou podle něj podobné tomu, co bylo obsaženo v čínském dopise, který obdržel bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera. Připomněl tak kauzu dokumentu, který byl objeven v Kuberově pozůstalosti.

obrázek
Zdroj: ČT24

Brzy by mohli Tchaj-wanci do Prahy létat přímo

Česko-tchjwanský obchod vloni poprvé překonal hranici 700 miliard korun. Ostrovní firmy jsou také významným investorem v České republice, do které vložily 17 miliard a zaměstnaly 24 tisíc lidí.

Během maratonu pondělních jednání podepsali Češi s Tchajwanci celkem čtyři memoranda o technologické spolupráci v obchodu i vědeckém vývoji. Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil také otevřel jednání s tchajwanským dopravcem China Airlines o zahájení přímých letů Tchaj-pej – Praha.

„Obě strany usilují o inovaci a zelenou energii. V souladu s pravidly Evropské unie i Tchaj-wanu,“ uvedl ministr zahraničí Tchaj-wanu Joseph Wu.