Italská armáda bude kontrolovat azylové tábory

Události: Migranti na Lampeduse (zdroj: ČT24)

Italská vláda po útěku tří set běženců ze dvou azylových táborů posílá na Sicílii armádu, aby kontrolovala tamní zařízení. K ostrovu Lampedusa, kde se od středy vylodilo tisíc migrantů, vysílá také loď, na kterou budou umístěni do karantény kvůli obavám z koronaviru. Na Lampeduse je nyní téměř devět set lidí mířících za snesitelnějšími životními podmínkami, ačkoli tamní zařízení má kapacitu jen pro 95 osob.

Lampedusa leží téměř sto kilometrů od afrických břehů. Na malý ostrov doplula jen za poslední týden tisícovka lidí prchajících před válkou, diktaturou či bídou a tamní záchytné centrum je přeplněné. 

Podle údajů ministerstva vnitra od začátku roku připlulo k italským břehům 12 533 osob, přičemž loni za stejné období to bylo jen 3599. Tunisané letos tvoří 36 procent všech příchozích, čtrnáct procent migrantů jsou Bangladéšané a šest procent běženců je z Pobřeží slonoviny. Italská ministryně vnitra Luciana Lamorgeseová se snažila vyjednat pomoc Tuniska.

Migrantů přibylo navzdory tomu, že italské přístavy byly téměř tři měsíce zavřené kvůli epidemii způsobené koronavirem. Kvůli tomu své operace na čas přerušily i záchranné lodě neziskových organizací.

Salvini obvinil italskou vládu z neschopnosti

„Když je tu příliš mnoho lidí, hrozí nám totální kolaps,“ uvedl starosta Lampedusy Salvatore Martello. Obává se černých scénářů z roku 2016, kdy v Itálii přistálo přes 180 tisíc běženců. 

Bývalý ministr vnitra, nacionalista Matteo Salvini, obvinil vládu z neschopnosti. „Vláda je komplicem zločinců. Včera se na Lampeduse vylodil rekordní počet migrantů za poslední roky,“ prohlásil minulý týden.

Na svém Twitteru pak sdílel video s údajnými záběry útěku lidí z azylových zařízení na Sicílii. Právě do nich teď úřady odvážejí dvě stě přišedších z Lampedusy. Sicilské tábory jsou ale také přeplněné.