Oslavy dotčené pandemií a přehlídka na počest lékařů. Francie si připomíná den dobytí Bastily

Francie v úterý slaví státní svátek k výročí dobytí Bastily. Prezident Emmanuel Macron dopoledne dorazil na pařížské náměstí Svornosti, kde předsedá slavnostní vojenské přehlídce věnované letos především zdravotníkům bojujícím s koronavirovou pandemií. Kvůli ní je přehlídka letos mnohem skromnější než v jiných letech a koná se bez přítomnosti širší veřejnosti.

Oslavy největšího francouzského svátku se konají u příležitosti 231. výročí dobytí nenáviděné věznice Bastily a počátku Velké francouzské revoluce z roku 1789. Koronavirus letos podobu svátku zcela proměnil.

Poprvé od roku 1945 se nekoná rozsáhlá vojenská přehlídka na třídě Champs-Élysées a místo světových státníků byli na oslavy pozváni lékaři, zdravotní sestry, pečovatelky, výrobci respirátorů, laboratorní technici a další lidé, kteří zemi udržovali v chodu během karantény.

Francie slaví vojenskou přehlídkou den dobytí Bastily (zdroj: ČT24)

Přišli také příbuzní zdravotníků, kteří nemoci covid-19 podlehli. Přehlídky se zúčastnily i vojenské skupiny z Německa, Švýcarska, Rakouska a Lucemburska, tedy zemí, které v kritické situaci přijaly do svých nemocnic dohromady 161 francouzských pacientů.

Oslav se zúčastní téměř pět tisíc lidí

Defilé zahrnulo dohromady na dva tisíce vojáků, což je zhruba polovina obvyklého počtu z minulých let. Dohromady se slavnosti účastní méně než pět tisíc lidí. Uskutečnily se však obvyklé přelety stíhaček nad dějištěm oslav a odpoledne prezident vystoupí v tradičním televizním rozhovoru, v němž má nastínit i plány na překonání koronavirové krize.

Studio ČT24: Francouzi slaví 231. výročí dobytí Bastily (zdroj: ČT24)

Na pozdní večer je pak plánován ohňostroj u Eiffelovy věže. Odpoledne uspořádá šest odborových centrál manifestaci zdravotnického personálu. Zdravotníci chtějí poukázat také na nepřipravenost zdravotního systému na pandemii. 

Boj proti koronaviru, který si v zemi vyžádal více než třicet tisíc životů, je hlavním tématem centrální oslavy v centru Paříže. „Tato ceremonie bude symbolem odhodlání celého národa,“ řekl Macron už v pondělí v proslovu k armádním důstojníkům. „Bude také symbolem naší houževnatosti,“ dodal.

Letošní oslavy připomínají také prezidenta Charlese de Gaullea z let 1959-69, který jako vůdčí postava odboje před 80 lety vyzval k boji proti nacistickým okupantům Francie.

Francouzský prezident Emmanuel Macron během vojenské přehlídky
Zdroj: Reuters/POOL New