Potíže s koronavirem měli i v dolech v polské části Slezska. Teď obnovují výrobu

Události: Koronavirová situace v polském Slezsku (zdroj: ČT24)

Tisíce případů nákazy koronavirem zaznamenali v uplynulých týdnech v sousedním Polsku. Ve Slezském vojvodství, které je průmyslovou oblastí, museli místní provozovatelé uzavřít doly a zastavit těžbu. Po červnové odstávce se už ale teď v červenci doly začínají probouzet k životu.

V polském Slezském vojvodství provedli 40 tisíc testů na koronavirus. Kromě problémů se zastavením těžby muselo vedení dolů i horníci řešit i útoky svých spoluobčanů. „Není to tak, že virus vznikl v dole a horníci jej z dolu vyvezli na povrch. Je to přesně naopak,“ tvrdí mluvčí místních dolů Slawomir Starzynski.  

V červenci se ale situace mění. Zátarasy, které regulovaly dopravu u hranic, zmizely a řidiči mohou oblastí projíždět volně, jako mohli naposledy v polovině března. To, že se vrací život do normálu, podtrhují i zaplněná parkoviště před polskými doly. Horníci jsou z velké části zpátky v práci. „Měli jsme dvakrát výtěr, pak jednou vzorek krve z prstu a všechno v pořádku,“ komentuje situaci jeden ze zaměstnanců dolu. 

Většina obyvatel Slezského vojvodství už na veřejnosti roušky nenosí, povinné jsou podobně jako v České republice v nemocnicích, u lékařů a v prostředcích městské hromadné dopravy. Obyvatele Polska, kteří jsou v karanténě, navíc stát hlídá přes mobil. Po výzvě se musí vyfotit v domácím prostředí.