Další pronásledování. Kvůli údajnému napojení na Gülena vydali v Turecku zatykače na 414 lidí

V Turecku pokračuje další vlna zatýkání v souvislosti s pokusem o převrat, který se v zemi odehrál už před čtyřmi lety a který podle Ankary zorganizovali příznivci nyní zakázaného hnutí duchovního Fethullaha Gülena. Prokuratura vydala zatykače na 414 lidí, především z prostředí armády, uvedla agentura Reuters. Podle agentury Anadolu je část z nich zapletena do podvodů u náborů do armádního letectva.

Podezření z podvodů se týká 191 lidí, z nichž 181 jsou dosud aktivní příslušníci armády. Zatykače na ně vydala prokuratura v Izmiru, policie už 160 podezřelých dopadla. Podle Anadolu v letech 2004 až 2016 provozovali systém, který při náborech a testech uchazečů o přijetí do letectva favorizoval příznivce Gülenova hnutí.

Turecké vedení tvrdí, že síť kolem Gülenova hnutí Hizmet (Služba), které Ankara od roku 2014 považuje za teroristickou organizaci, postupně infiltrovala armádu, justici a státní správu s cílem zorganizovat převrat.

Dalších 158 zatykačů vydala v úterý prokuratura v Istanbulu, kromě příslušníků armády mají policisté předvést k výslechům i lékaře a učitele.

Už minulý týden vydala turecká justice stovky zatykačů na lidi podezřelé ze styků s Gülenovým hnutím. Západ postup Turecka po nezdařeném puči kritizuje, protože podle něj jde o nepřiměřené pronásledování, Ankara jej naopak brání jako reakci na reálnou bezpečnostní hrozbu, napsal Reuters.

Pronásledování stoupenců duchovního začalo už před sedmi lety

Rozsáhlé pronásledování Gülenových příznivců začalo už po korupčním skandálu z roku 2013, v němž figurovali ministři tehdejší vlády i syn nynějšího prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, jenž byl tehdy premiérem. Vláda označila kauzu za pokus o její svržení a úřady pozatýkaly desítky policistů, prokurátorů i soudců, kteří se podíleli na vyšetřování korupčního skandálu.

Po pokusu o puč z července 2016 turecká vláda pronásledování Gülenových příznivců, byť i jen domnělých, zintenzivnila. Kvůli napojení na hnutí, označované vládou jako FETÖ (Fethullahova teroristická organizace), poslaly místní úřady od července 2016 za mříže na 80 tisíc lidí a kolem 150 tisíc státních zaměstnanců, včetně soudců, prokurátorů či učitelů, vyhodily z práce.

Sám duchovní Gülen, bývalý Erdoganův spojenec, který od roku 1999 žije v exilu v USA, odmítá, že by byl do přípravy převratu jakkoli zapojen.